Jaroslav Kulhavý: Na vrchol se dá dostat, horší je se tam udržet

V dnešním díle našeho seriálu Imunita sportovců přinášíme rozhovor s českým reprezentantem cyklistické disciplíny cross country, Jaroslavem Kulhavým. Ten od svého útlého věku sklízí neuvěřitelné úspěchy, a to včetně titulů mistra světa a olympijských medailí. S Jardou jsme se setkali na Čeladné, kde právě probíhalo soustředění české reprezentace. O tomto místě říká, že patří mezi jeho nejoblíbenější v rámci letní přípravy. 

 

Ahoj Jardo, děkujeme, že sis na nás udělal čas i přes tvou časovou vytíženost. Právě jsme vstoupili do nového roku, začněme tedy zlehka – jak se momentálně cítíš?

Ahoj, myslím, že dobře a to i přesto, že je zima pro cyklistiku hodně chaotická, ač to mnozí lidé ani netuší. Jsme uprostřed hlavního období přípravy na novou sezónu. Od listopadu už člověk trénuje naplno. Samozřejmě podmínky na trénink v Česku během podzimního a zimního období nejsou nejlepší, a tak trénujeme hlavně na jihu, takže Španělsko a Kanárské ostrovy. Ze zimní přípravy pak čerpáme celou sezónu, je tedy hodně náročná a snad nejdůležitější je v tomto období zůstat zdravý.

 

Pokud se zpětně podíváme na minulou sezónu – narazil bys na něco specifického, na co jsi se zaměřil v letošní přípravě?

Samozřejmě, těch věcí je hodně. Zkrátka každým rokem je co vylepšovat. Vzhledem k tomu, že už v tomto sportu nejsem nejmladší, cítím, jak jde po třicítce rychlost dolů a naopak se načítají zdravotní problémy. Přeci jen se mladé tělo v pětadvaceti letech regeneruje lépe než po třiceti. Ty problémy jsou pořád nějaké, ale snažíme se to řešit. Hodně jsem řešil dýchání, které mě omezovalo. Tomu jsem potřeboval přizpůsobit stravu a výživu a zase to posunout dopředu. Stojím si za tím, že výživa je základ. Dále nesmím zapomenout na mentální trénink, který je také velmi důležitý. Věci, na které se zaměřuji jsou strava, dobrá imunita, zvládnutí fyzické aktivity a samotný trénink. Jak jsem již říkal, v mém věku se už nejvíce zaměřuji na zdraví a na věci, které souvisí s fyzickým přetížením a špatnou imunitou. Za dvacet let mého závodění cítím, že to musím opravdu řešit. Dříve mi stačil trénink, závody a spánek, bohužel to ale nejde do nekonečna.

 2848600_sport-cyklistika-horska-kola-olympiada-loh-rio-2016-jaroslav-kulhavy-v0-600x759

foto: Images Sports Toman/World Petr, ČTK

Mnozí z nás si ani nedokáží představit, jak náročné tyto přípravy a závody vůbec jsou. Můžeme ale říct, že ty to zvládáš výborně. Tvé úspěchy jsou obdivuhodné a ke všem ti gratulujeme. Co mě ale zajímá je, zda si vůbec někdy zažil opak úspěchu?

 

Jasně, že ano. Upřímně si myslím, že můj úspěch stoupal do osmnácti let, kdy jsem to završil titulem mistra světa a odešel jsem do jednoho z největších italských týmů. Hned po příchodu do tohoto elitního týmu vykrystalizovaly zdravotní komplikace. Bolela mě záda takovým způsobem, že jsem nemohl jezdit a trénovat. Dva roky byly opravdu neúspěšné a pro mě i demotivující. Nastal ale zlom a já opět dojížděl ve světové špičce, vrcholem pak byla olympiáda v Londýně, kde jsem i vyhrál. Ihned potom mě začaly opět brzdit zdravotní problémy, ať už to byly zlomeniny nebo menší záchvěvy z pádů. Nikdy to tedy ideální nebylo. Na vrchol se dá dostat, ale je velmi těžké se tam udržet. Lépe řečeno udržet tam to tělo, které musí být neustále koncentrované. Samozřejmě je nejtěžší se z těch zranění vždy dostat a pokračovat v tréninku. Další z věcí, což je ještě těžší, ale o to důležitější, je zdraví a imunita. Velkým problémem bylo cestování letadlem, ze kterého jsem vždy vystupoval nachlazený a jakýkoliv trénink šel vniveč. Naštěstí jsem potkal doktora Radana Gocala, který mi doporučil kozí kolostrum Betula. Protože jsem o něm už něco slyšel od kolegů sportovců, začal jsem ho užívat ihned. Pozitivní účinek se dostavil a můžu upřímně říct, že jsem od té doby neměl problém s imunitou, jako jsem míval dříve. Takže tyto geografické a klimatické přechody zvládám velmi dobře. Samozřejmě jsou vitaminy, které člověk přijímá v běžné stravě, ale troufám si říct, že mi kolostrum Betula posílilo imunitu nejvíc.

 

Jak jsi se vlastně o kolostru Betula dozvěděl poprvé?

Mimo setkání s doktorem Radanem Gocanem a Janem Hallou to byly i předchozí zkušenosti kamarádů, sportovců, kteří kolostrum používali. Hodně jsem se jich na to ptal a vždy mi potvrdili spokojenost, takže jsem si řekl, že to zkusím. Myslím si, že každý člověk, by si měl vždy zkusit, jak tyto věci fungují. Nesmíme zapomenout, že nic není hned. Proto považuji za důležité počítat s dlouhodobým užíváním, které se mi potvrdilo jako účinné a na imunitu perfektní. Jak říkám, v tom dlouhodobém hledisku opravdu cítím, že mi to zabírá a funguje. Takové ty výkyvy, kdy se člověk cítí nemocně na přelomu podzim/zima nebo během dlouhých přeletů, kdy je člověk vyčerpaný ze závodů a přechází z letadla do letadla, teď zvládám naprosto v pohodě a nezanechává to na mě žádné následky. Takže věřím tomu, že mi kozí kolostrum Betula opravdu pomohlo. Na své přípravě jsem totiž nic nezměnil, jen jsem jej začal poctivě užívat.

 

Doporučil bys užívání kozího kolostra Betula i těm jedincům, kteří nepatří mezi vrcholové sportovce?

Určitě, myslím si, že každý, kdo má v zájmu žít zdravě a svého zdraví si váží, tak by do toho měl jít. Pokud se lidé o své zdraví nestarají a budou žít nedbale, žádná pilulka je nezachrání, ale pro lidi, kteří o svém těle a zdraví přemýšlejí a chtějí mu pomoct, je to super doplněk a patří to do sestavy věcí, co by společně se zdravou stravou měli tělu dopřávat. A ano, věřím tomu, že jim pomůže jejich zdraví udržet na vysoké úrovni.

IMG_2394-768x512

foto: Betula.cz