Ultramaratonec Marek Causidis: Kolostrum mi pomohlo při léčbě mononukleózy

Není žádným tajemstvím, že si kolostrum Betula oblíbili vrcholoví čeští sportovci. Pomáhá jim s rychlou regenerací po trénincích, s aklimatizací při cestování na závody nebo se začínajícím nachlazením. Minulý měsíc jsme navíc dostali krásný děkovný e-mail od Marka Causidiuse, kterému naše kolostrum pomohlo také s léčbou mononukleózy. Marek Causidis je horský ultramaratonec z Frýdecka-Místecka a dvojnásobný vítěz Beskydské sedmičky. Letos má za sebou velmi úspěšnou sezónu, obsadil například 4. místo v celosvětovém žebříčku Skyrunner. Přečtěte si příběh o tom, jak zvítězil také nad mononukleózou.

 

Byl červen, když jsem se vrátil ze závodů světového poháru v Madeiře. Začal jsem zase trénovat, ale nebylo to ono. Celý týden jsem se cítil špatně – byl jsem dost unavený, bez energie a bolela mě šlacha na noze. Nezažil jsem to poprvé, a proto jsem ten stav zkoušel rozhýbat tréninkem a běháním. Že to nebude jen běžná únava mi došlo až na závodě KTRC (Kilpi Trail Running Cup). Na půlmaratonovém závodě jsem se opravdu hodně trápil a byl jsem rád, že jsem vůbec doběhl do cíle. Hned další den jsem navštívil pana doktora Gocála, šel jsem na několik krevních testů, kde se ale nic nezjistilo. Mezitím jsem se připravoval na světový pohár ve Španělsku. Den před závodem mi zavolal doktor se špatnou zprávou: “Je to mononukleóza”. Jako první mě zajímalo, jestli o víkendu můžu běžet horský maraton a další víkend 70km závod v horách. Oba závody jsem měl už domluvené. Samozřejmě to byla hloupost a na závodění v tomhle stavu jsem mohl rychle zapomenout.

0000132-600x400

Protože jsem už měl zaplacené ubytování a letenky, vydal jsem se tam alespoň na výlet. Další dva týdny jsem se cítil tak moc špatně, že jsem na běhání ani nepomyslel, vrátil jsem se domů a okamžitě navštívil doktora Gocála, který mě začal léčit. Naordinoval mi kozí kolostrum na nakopnutí imunity, vodíkovou vodu a nějaké další vitamíny. Začal jsem kolostrum pravidelně užívat a s dalšími krevními testy jsme viděli zlepšení – virus už byl na ústupu. Nechtěl jsem ale nic uspěchat, tak jsem se domluvil na běhání maximálně hodinu denně. Červenec byl ještě poklidný a v srpnu už jsem normálně fungoval. Cítil jsem se odpočatý jak nikdy a dokonce i moje fyzioterepautka potvrdila, že ještě neviděla moje tělo tak odpočaté.

 

Mononukleózu se mi podařilo vyléčit za neuvěřitelné 2 měsíce a jsem za to neskutečně vděčný, protože obvyklá doba léčení mononukleózy je až půl roku, což by mě stálo opravdu hodně kondice. Momentálně se naplno připravuji na finále světového poháru, které se koná poslední víkend v září ve španělských Pyrenejích. Tak mi držte palce!

 

Přečtě si také:

Jaroslav Kulhavý: Na vrchol se dá dostat, horší je se tam udržet