Jak svou imunitu utužují profesionální sportovci? Otužováním?

Otužování patří, stejně jako kolostrum Betula, k přírodním posilovačům lidské imunity –  je levné, prověřené generacemi a posledních letech se mu dostává uznání také na poli vědeckých studií. Jak jsou na tom s otužování profesionální sportovci? A mají další přírodní triky a tipy, na které jako profesionálové nedají dopustit? Nejen na to jsme se ptali našich sportovců, jejichž imunitu i výkony s pomocí kolostra Betula léta podporujeme.

Vašek Chalupka, vítěz mistrovství republiky v kanoistice

“Popravdě se pravidelně neotužuji, ale myslím, že je skvělé, že z toho teď je společenský fenomén. Ten pocit je opravdu úžasný. V této době se mi začínají blížit závody, takže začínám pravidelně navštěvovat kryokomoru, což je svým způsobem také forma otužování. Tuto kúru navštěvuji hlavně kvůli zvýšení regenerace.” 

Snimek-obrazovky-2021-03-24-v-16.24.09-434x300 

Otužování nemusíme využívat jen pro preventivní posílení imunity, ale také pro následnou svalovou regeneraci. Všichni jistě známe nepříjemnou svalovou bolest, která se po náročném tréninku projevuje v rozmezí 24-72 hodin.  Vystavení těla chladem snížíte prokrvení svalové tkáně, čímž utlumíte bolest a zmírníte otok. Následným zahřátím se naopak urychlují anabolické procesy ve tkáních. V kombinaci s kolostrem Betula se tak postaráte o skvělou regeneraci při zahájení jarního tréninku, na který v zimě nezbylo příliš času. 

Jiří Prskavec, vítěz světového poháru v obřím slalomu

“Co se týče otužování, tak jsem to párkrát zkoušel, ale upřímně, když se člověk celou zimu cachtá na vodě ve Vltavě, tak ho to úplně neláká si tam po tréninku ještě skočit. Jinak momentálně jsme na soustředění na Reunionu, takže se o naši imunitu stará sluníčko a vitamíny z čerstvého ovoce a zeleniny.” 

Snimek-obrazovky-2021-03-24-v-16.35.57 

Slunce, ovoce a zelenina. Banální poučka z dětských učebnic, nebo opomíjené přírodní super zbraně? Bé je správně! Ze slunce získáváme klíčový vitamín D3, který patří k nejdůležitějším vitamínům ovlivňujícím naši imunitu. Poslední výzkumy navíc poukazují na jeho přítomnost prakticky ve všech našich buňkách! Doporučená délka pobytu na slunci by měla činit alespoň hodinu denně. Právě tento pobyt můžete spojit se zdravotní procházkou, aktivním odpočinkem nebo relaxací na výsluní. 

Karolína Špicarová, juniorská biatlonistka

“Co se otužování týče nejdeme příliš s dobou  tedy neotužujeme systematicky. Myslíme ale že naše sporty ať už cyklistika, cyclocross nebo běh na lyžích tělu určitou odolnost přirozeně dávají. Naším ranním rituálem je kolostrum a běh na lačno s naším labradorem Scottym. Pak se cítím, příjemně, připravená do školy nebo na další trénink!” 

maxresdefault-2-533x300 

Pro přirozené zlepšení imunity se z vás nemusí ihned stát supersportovec. Do svých ranních rituálů můžete zařadit svižnou chůzi, běh či jen krátkou procházku na čerstvém ranním vzduchu. Ta okysličí vaše tělo, provlhčí sliznici, která je častým pobytem ve vytopených místnostech vysušená, a v neposlední řadě podpoří vaši psychiku která jde s dobrou imunitou ruku v ruce.  

Každodenní rituály, díky kterým se cítíme lépe

Naši sportovci jsou důkazem, že pro lepší obranyschopnost nemusíme sledovat nejnovější trendy v doplňcích stravy ani skákat každý den do ledové řeky. I pár jednoduchých změn, které uděláme dnes, mohou ovlivnit naše zítřejší zdraví.

Chození pěšky prokazatelně napomáhá hubnutí i správné funkci srdce, dostatek vody dokáže zlepšit paměť a dokonce i několik minut meditace výrazně snižuje napětí ve svalech. Jako třešničku pak můžete přidat pravidelnou konzumaci kolostra Betula, jež vám v přírodní formě dodá dostatek klíčových živin. Uložte si náš “tahák” pro udržování zdravé imunity, který najdete na konci tohoto článku. Vždyť každé zlepšení, které zvládneme vykonat dnes, ovlivní to, jak se budeme cítit zítra!

e88d3508-de49-4ee3-bfe1-f6fc9d9245ee