Kozí kolostrum a klíšťata

Velká většina lidí využívá kozího kolostra převážně jako prevenci a nebo i následně při léčení akutních infekcích a to hlavně v období zimních měsíců, kdy je velký výskyt chřipek, viróz i zánětů průdušek bakteriálního typu. Na jednu stranu je pravdou, že v létě je situace pro naše tělo mnohem lepší a vše je na naší straně- máme čerstvé ovoce, zeleninu, vitamin D ze slunce, aj. Ale i přes všechna tato pozitiva se i v létě lidé a zvířata velmi často setkávají s jedním velmi zákeřným živočichem, který mnohdy ani není vidět: klíštětem.

Na tohoto malého tvora si musíme dát pozor od března do listopadu z toho důvodu, že přenáší dva patogeny, které jsou pro člověka velmi nebezpečné a těmi jsou:

 

Borrelia burgdorferi

 

– je původcem multisystémového onemocněni zvaného lymská borelióza. Promořenost klíšťat, nesoucí tyto bakterie v České republice dosahuje až 30%! Časným příznakem tohoto onemocnění je červená skvrna okolo místa přisátí klíštěte, která je obvykle větší než 5 cm. Dalším časným projevem je také horečka, třes ve svalech, únava. Příznaky jsou velmi podobné jako u chřipky.  Zhruba okolo 3 měsíců se mohou vyskytnou bolesti hlavy, obrny lícního nervu, bolesti zad a končetin. Nejčastějším problémem jsou zánětlivé projevy pohybového aparátu- šlach, úponů vazů, šlach do kosti a kloubních pouzder.

– Naše tělo se proti této infekci brání zvýšenou tvorbou imunoglobulinů M (IgM) a později i imunoglobulinů G (IgG).

 

Virus klíšťové encefalitidy 

– jestliže je klíště nositelem tohoto infekčního virového onemocnění, může k jeho přenosu na člověka dojít už po dvou hodinách od přisátí. Onemocnění probíhá často ve dvou fázích, kdy akutní fáze trvá zhruba 2-3 týdny. Může se však projevit pouze jedna fáze a nebo vše proběhne bezpříznakově. Projevy jsou velmi podobné jako u lymské boreliózy.

–  Po prodělání této nemoci mohou zůstat i trvalé následky například chronické bolesti hlavy, třes, obrna svalů v obličeji a končetin aj. I po prodělání této nemoci není záruka, že je naše tělo proti tomuto onemocnění imunní!

6-768x432

Je možné snížit riziko těchto závažných onemocnění?

 Zcela jistě je. Kozí kolostrum Betula je získáváno od koz, které mají volný přístup k pastvě, což znamená, že se denně setkávají s klíšťaty. Díky tomu jsou schopny se oběma zmíněným nemocem bránit, protože jejich imunitní systém umí zasáhnout včas a virus klíšťové encefalitidy i borrelie likviduje dříve, než se v těle kozy usadí.

MUDr. Radan Gocal dodává: “ Kozí kolostrum obsahuje mnoho imunitních látek, které lze přenést na člověka i jiné zvíře a tím mu předat informace, jež imunitní systém organismu potřebuje.  Viry a bakterie přenášené klíšťaty nemusejí být v jiných částech světa i Evropy identické, a je tedy nutné, aby kozí kolostrum pocházelo z České republiky a bylo nepasterizované. Právě nepasterizované kolostrum v sobě obsahuje veškeré látky- především imunoglobuliny G (IgG), které organismu pomáhají posílit imunitní systém”.

Dále je vhodné zaměřit se na to, jakou metodou kolostrum bylo sušeno. Nevhodná metoda sušení (jakákoliv jiná než lyofilizace), velmi snižuje obsah účinných látek v kolostru.