“Kůzlata jsou VŽDY na prvním místě,” říká Agnieszka Pietrasiewicz

Mlezivo k výrobě Kozího kolostra Betula odebíráme výhradně z ověřených farem. Jednou z nich je i polská Farma Jaga, se kterou jsme nedávno navázali spolupráci. Protože se jedná o jednu z prvních partnerských farem v Polsku, zpovídali jsme paní Agnieszkou Pietrasiewicz, která stojí za úspěchem Farmy Jaga. 

Agnieszko, řekněte nám, prosím, něco o sobě a své farmě.

Farma Jaga je rodinná ekologická farma nacházející se blízko obce Pińczów (necelých 100 km severně od Krakova) v bezprostřední blízkosti rezervace Pieczyska, která je součástí sítě evropských přírodních parků Natura 2000. Farmu provozujeme s mým manželem Jackem a v současné době chováme 80 koz. 

Z kozího mléka v naší profesionální sýrárně vyrábíme několik druhů sýrů a kefíru. Naše farma a výrobky získaly již mnoho ocenění na regionální i celostátní úrovni. 

Našim největším úspěchem je cena PERLA 2015 za nejlepší polský potravinářský výrobek, kterou jsme získali za náš Zakamieński Ser Kozi. Dále jsme v letech 2014 až 2019 pravidelně vyhrávali v regionální soutěži Smaki Regionów, v roce 2017 jsme byli vyhodnoceni jako nejlepší ekologická farma ve Svatokřížském vojvodství a v roce 2018 jsme dokonce zvítězili v mezinárodní sýrařské soutěži. 

Velmi si vážíme čestného odznaku, který jsme v roce 2016 obdrželi od ministra zemědělství a rozvoje venkova (Ministr Rolnictwa i Rozwoju Wsi). 

Jak jste se k farmaření dostala?

Chov koz a výroba sýra je v naší rodině tradicí. Díky chovu koz měly prababička s babičkou po druhé světové válce zajištěno živobytí. Z jejich zkušeností a receptů jsem hodně čerpala. 

S vlastním farmařením jsem začala v roce 2011, když jsem se na tehdy opuštěnou farmu přestěhovala z města. Od samého začátku stojí naše filosofie na lásce ke zvířatům a vysoké kvalitě našich produktů. Řídíme se mottem Spokojené kozy dávají vynikající mléko.  

Mít kozí farmu není zrovna jednoduché. Jak vypadá váš běžný den?

Chod farmy zajišťujeme společně s manželem. Já se starám hlavně o zvířata a vyrábím sýry, Jacek se věnuje hospodářským pracím, opravám a všemu, co vyžaduje větší fyzickou zdatnost. 

Vstáváme v 6 a u novin si v klidu vypijeme ranní kávu. Kolem 7 jdeme nakrmit psy, zkontrolovat seno a vodu ke kozám a v 8 snídáme. To je také čas na druhé kafe dne. Dopoledne pravidelně věnujeme dojení koz a čištění dojícího zařízení, následně přeneseme mléko k sýrárně a nastavíme proces výrobu sýru. Hned po dojení vypouštíme kozy na pastvinu, kde jsou až do 20:00. 

Poledne patří vaření oběda a menším pracím a od 13 do 15 se vyrábíme naše sýry. Obědváme až kolem 15. hodiny a poté si jdeme na hodinku zdřímnout. Následuje třetí kafe dne, krmení psů a znovu seno a voda ve stáji. Druhé dojení dne probíhá od 18 do 20 a poté už zavíráme kozy do stáje a zhasínáme. 

blog-2 

Takže pracujete skoro od východu až do západu slunce. Jaké produkty u vás na farmě vyrábíte?

Z mléka našich koz vyrábíme různé druhy sýrů; syřidlový, pařený a tvrdý, dlouho zrající, tvarohy i kefíry. 

Jíte vlastní produkty?

Ano, konzumujeme výhradně naše vlastní sýry a mléko.

 

Jakou mají kozy pastvu?

Naše kozy mají k dispozici pastvinu o velikosti 6 hektarů se sadem, lesem a loukou. Toto území je ohraničené betonovými sloupky. Kozy také mají volný přístup k vodě a do stáje o velikosti 200m2 

Jak probíhá porod kůzlat?

Uvedu modelovou situaci: Kozí vemeno má objem cca 3 litry. Silné novorozené kůzle vypije mezi 500 až 700 ml mleziva. Naše mléčné kozy mají po porodu velmi silnou laktaci a je naší zodpovědností se postarat o jejich zdraví. Pokud zbylé mlezivo nevydojíme, vemeno se může zanítit. V případě, že koza porodí 3 kůzlata, žádné mlezivo jí neodebíráme. 

Zapisujeme si data páření a na každý porod se tak pečlivě připravujeme. Několik dnů před porodem kozu oddělíme od zbytku stáda do boxu, kde s kůzlaty zůstává dva dny než se společně znovu připojí ke stádu. 

Kůzlata jsou VŽDY na prvním místě, proto prodáváme pouze nadbytek mleziva. Dříve jsme nadbytečné mlezivo dávali pít kočkám i psům nebo s ním zalévali květiny.

 

Agnieszko, děkujeme za rozhovor!