Proč nepasterizujeme kolostrum?

Pasterizace je tepelná úprava potravin, která se používá k jejich konzervaci. Většina lidí má pasterizaci spojenou s úpravou mléka. Metoda se ale používá v celém gastronomickém průmyslu – džusy, zmrzliny, pivo, maso a spousta dalších potravin prochází tepelnou úpravou. Proč odebírané kolostrum zásadně tepelně neupravujeme?

225px-Louis_Pasteur_by_Pierre_Lamy_Petit-200x300

Louis Pasteur. Zdroj: Wikipedie

Účelem pasterizace je likvidace patogenních mikroorganismů, a tím zvýšení trvanlivosti potravin. Tuto metodu objevil Luis Pasteur v 19. století, na objednávku francouzského válečného loďstva pro zamezení octovatění vína. V českém mlékarenství se pasterizace zavedla jako povinná v roce 1934. S nástupem komunismu v roce 1948 se nařízení ještě více zpřísnilo. Nepasterizované mléko se nesmělo prodávat, aby farmáři, kteří neměli přístup k pasterizačnímu zařízení (což neměli), museli mléko odevzdat státu. Za prodej nepasterizovaného mléka hrozilo vězení za ohrožování zdraví lidu. Pasterizace má v Česku zkrátka vybudovanou tradici. V některých zemích pasterizace povinná nikdy nebyla, například ve Švýcarsku je 70 % sýru vyráběno z nepasterizovaného mléka. Předpisy Evropské unie pasterizaci mléčných výrobků nenařizují, pouze ukládají povinnost spotřebitele o použití nepasterovaného mléka informovat.

 

Pasterizace – ano nebo ne?

Ale vraťme se k pasterizaci. Tato metoda sice účinně ničí patogenní mikroorganismy (které se ale v mléce nemusí vyskytovat), ale ničí také ty dobré a člověku prospěšné.

pasterization

“Zneškodnění nežádoucích látek znamená také likvidaci látek prospěšných”

 

 

 

Pasterizace mléka je určitě potřebná tam, kde je cesta mléka “od vemene” ke spotřebiteli dlouhá. I to nejčerstvější mléko se ke spotřebiteli dostane nejdříve 5 dnů po nadojení. V takovém případě je pasterizace mléka samozřejmě nezbytná. Velké mlékárny navíc shromažďují mléko od mnoha dodavatelů a pasterizace je pro ně efektivní způsob, jak se chránit před rizikem.

 

Oproti tomu malé farmy, které zpracovávají mléko pouze od svého stáda, taková rizika nenesou. Farmáři mnohdy dojí zvířata osobně a na kvalitě mléka stojí jejich podnikání. A přesně s takovými farmáři spolupracujeme. Naším hlavním posláním je lidem zprostředkovat všechny přirozené vlastnosti kolostra v čisté, nezměněné podobě. Proto nadojené mlezivo nikdy nepasterizujeme, neodtučňujeme, neodstraňujeme a ani do něj nepřidáváme žádné jiné složky.

IMG_6876-600x400

Dojení koz na lokální farmě Člupy

A jak to tedy děláme?

Odebraná mleziva posíláme do veterinární ordinace, kde v mikrobiologické laboratoři veterinář testuje kolostrum od každé kozy nebo krávy. Pokud některé mlezivo nesplňuje přísné požadavky na celkový počet mikroorganismů, na výrobu ho nepoužijeme. Vybíráme pouze ta nejkvalitnější kolostra, která ihned šetrně zpracováváme do finálního produktu. Ručíme tedy za to, že každá tobolka kolostra Betula obsahuje mlezivo té nejvyšší možné kvality.

 

TIP: Pasterizace snižuje účinnost kolostra až o 30 %. Před zakoupením kolostra se vždy podrobně informujte, jakým způsobem je kolostrum zpracováno. Výrobci zpravidla neuvádí skutečnost, že mlezivo před zpracováním pasterizují. Většina jiných metod zpracování kolostra než lyofilizace (sušení mrazem) výrazně snižují účinnost látek. Někteří výrobci kolostrum sice lyofilizují, ale před tím ho bohužel pasterizují.