Viry a chřipková epidemie

Lze se vyhnout virovým onemocněním?

Opět je zde zimní období a s ním i vyšší výskyt virových onemocnění, která dokáží velmi znepříjemnit život. Lze se jim vyhnout a nebo si jimi musíme projít a strávit několik dní v posteli? 

Prevence je jako vždy tá správná volba

Samozřejmě, že můžeme naše tělo před těmito onemocněními chránit a to velmi jednoduchým způsobem. Základem je silná imunita. V případě, že je náš organismus v dobré kondici a náš obranný imunitní systém má dobré podmínky k tomu, aby správně fungoval, nemusíme se virových onemocnění bát. 

Jak se tedy o imunitní systém správně starat?

Základem zdravého těla a tedy i obranyschopnosti organismu je vždy na prvním místě zdravá strava a dostatek pohybu. V případě, že alespoň trochu dbáme na to, abychom měli kvalitní výživu, která se skládá z velkého množství zeleniny a ovoce, jsme na dobré cestě k silnému imunitnímu systému. 

Právě v ovoci se skrývá důležitý vitamin C, který není naše tělo schopno samo vytvořit a který stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílí se na antioxidační ochraně buňky a je velmi důležitý při tkáňovém dýchání. Hodí se především v zimních měsících a nejčastějším zdrojem jsou citrusové plody – mandarinky, pomeranče, grapefruity, citrony. Tento vitamin se ale vyskytuje také v šípku, černém rybízu, ale pozor – také v křenu a zelí. Při výběru citrusových plodů je vhodné vybírat ty s certifikací BIO, které jsou prosté pesticidů a jejich reziduí. 

Další složkou, která je pro naše tělo velmi vhodná a také zajímavá pro imunitní systém, jsou často zmiňované omega 3 nenasycené mastné kyseliny, jež patří mezi látky, které si naše tělo také není schopno samo syntetizovat. Tradičním zdrojem omega 3 jsou ryby (losos, makrela, pstruh), ale i vlašské ořechy. Konzumace potravin obsahující omega 3 vede k viditelnému zlepšení imunitního systému. 

Užívání bylin (rakytník, ženšen, echinacea, aj.), je již od nepaměti známou metodou, jak posílit obranyschopnost pomocí rostlin, které se běžně vyskytují v přírodě. Je vhodné využívat zdroje, které jsou našemu tělu nejbližší a tak mu přirozenou cestou pomoci. Mezi tyto přírodní zdroje patří i vitamin D3, který velmi jednoduše naše tělo získává ze slunečního záření. Doporučuje se proto pobyt venku a při dlouhodobějším špatném počasí i užívání vitaminu D3, vyrobeného na přírodní bázi. 

Nebojme se tedy toho, že strávíme dny, či týdny v posteli s horečkami a naše zimní dovolená za teplem či sněhem zmizí v nedohlednu. Jestliže budeme správně pečovat o své tělo, nemusíme se bát ani pobytu na veřejných místech (letiště, nádraží, metro…), kde je koncentrace lidí obrovská a hrozí zde největší riziko onemocnění. Stačí opravdu málo a nejdůležitější je vždy, tolikrát zmiňovaná prevence.