5 tipů, jak se vyhnout chřipce

Chřipka každoročně postihuje značnou část populace. Toto nepříjemné onemocnění může trvat až deset dní a úplné uzdravení může trvat i celý měsíc. Protože přichází náročné období chřipkových epidemií, je načase nastartovat svůj imunitní systém a dodržovat několik pravidel. Jak na to, aby vás letos neskolila chřipka?  

1) Posilujte svoji imunitu

Správně fungující imunitní systém dokáže rozpoznat a zničit cizího nepřítele (bakterie, viry) v lidském těle za krátkou dobu. Pokud onemocníte, váš imunitní systém ovlivní také to, jak dlouho a jak moc vás nemoc zatíží. Posilovat imunitu je proto úplný základ. 

Mezi tyto látky patří:

Imunoglobuliny – protilátky, které mají schopnost navázat a odstranit cizorodé látky

Laktoferin – hlavní regulátor obranyschopnosti organismu, zabraňuje množení bakterií – má důležité antibakteriální, fungicidní a antivirové účinky, funguje jako skvělá ochrana proti infekcím

Cytokiny – slouží ke koordinaci funkcí imunitních buněk

Vitamíny a minerální látky – obsahuje vitamíny A, B komplex, C, D3, vápník, fosfor, draslík a také koenzym Q

Polypeptidy –  udržují imunitu v rovnováze

3W2B5333-640x427-450x300kolostrum-betula-ceske-640x960-200x300

2) Vyhýbejte se uzavřeným prostorům, kde se pohybuje velké množství lidí

V uzavřených prostorech se to viry jen hemží. Nejčastějšími místy, kde se můžete nakazit, jsou supermarkety a MHD. Pokud můžete, při chřipkové epidemii jděte do práce raději pěšky a potraviny si nakupte přes internet.  

3) Ruce si umývejte alespoň 20 vteřin

Prosté mytí rukou je jednou z nejúčinnějších preventivních opatření.  Aby vás virus napadl, musí se přenést přes sliznici (ústa, nosní dutina). A právě rukama se těchto míst dotýkáme častěji, než si myslíme. Při chřipkové epidemii si na mytím rukou dejte opravdu záležet – umývejte si je několikrát denně a to zejména před jídlem, po návratu z toalety, po manipulaci s penězi, po cestě městskou hromadnou dopravou atd. Abyste viry nebo bakterie úplně zlikvidovali, ruce omývejte teplou vodou až po zápěstí po dobu alespoň 20 vteřin a nezapomeňte také na mýdlo.  

4) Česnek, křen, zázvor, med… aneb babské rady nad zlato

Už naše babičky věděly, že česnek spolehlivě ničí bacily. Dokáže pročistit tělo a působí protizánětlivě, ničí parazity, plísně, kvasinky i bakterie. Mezi další přírodní pomocníky patří křen, který posiluje naši obranyschopnost a má antibiotický efekt. Jako prevence i jako pomocník při začínajícím onemocnění je také zázvor, který má skvělé vlastnosti – je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý. Zázvorový čaj připravíte zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Ideální je čaj po vychladnutí osladit medem, aby se výrazná chuť zázvoru zjemnila. Samotný med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, který má schopnost ničit bakterie. Pro léčení nemocí dýchacích cest užívejte med samotný nebo v kombinaci právě se zázvorem, cibulí, česnekem nebo bylinkovým čajem. 

5) Pravidelně větrejte  

Chřipkové viry se šíří kapénkově, tedy vzduchem. V nevětraných budovách, které navíc používají klimatizaci jako topení, se viry šíří velmi rychle. Chladný vzduch nebo mráz je tyto viry zabíjí, proto doma i v práci pravidelně větrejte – ideálně krátce a intenzivně, aby se vzduch v místnosti vyměnil. Pozor ale na průvan, který by vir mohl rozšířit do dalších místností. Pomoci může i zvlhčovač vzduchu, protože suchý vzduch dráždí ke kašli, který přispívá k šíření virů.

3W2B5336-640x427-450x300

TIP: V chřipkové sezóně doporučujeme preventivně užívat jednu tobolku kozího kolostra 2x denně.

V případě, že pocítíte začínající nemoc nebo onemocníte, zvyšte dávky až na 5 tobolek 3x denně.