Co nám koronavirus může prozradit o našem způsobu života?

Celosvětová pandemie koronaviru je teprve v začátcích, už teď je ale zřejmé, že její dopady ovlivní každý aspekt našeho života. Musí mít všechny negativní efekt? Nemyslíme si. Současná situace nám dává možnost zamyslet se nad naším uspěchaným životním stylem, zkoumat možnosti přírodních léčiv a především naslouchat tomu nejcennějšímu, co i v době moderní medicíny máme – našemu vlastnímu imunitnímu systému. O tom, jak se odborníci i laická veřejnost mohou z aktuální situace poučit, jsme diskutovali s MUDr. Radanem Gocalem.

animal-benches-blur-551894-1536x1024

1. Příroda nám dává silné zbraně, pojďme je využít naplno 

Léky nám pomohly porazit epidemie a onemocnění, jež byly do nedávna „kosou lidsta“. Zdá se ale, že jsme pro samou vyspělost neprávem odsunuli přírodní léčiva na druhou kolej.

„Já jsem přesvědčen, že nám příroda dala hodně zbraní, kterými můžeme pomoci tomu, čemu lidé musí uvěřit, našemu imunitnímu systému,“ uvádí MUDr. Radan Gocal, „Ten je úžasný, ale my ho nesmíme ničit, ale naopak posilovat.“ 

I my jsme skvělých výsledků kolostra Betula dosáhli právě respektováním jeho přírodního složení. Zachováváme živiny, nepasterujeme, sušíme mrazem a především ho získáváme od spokojených zvířat, pasoucích se na slunci a čerstvém vzduchu.

Abyste se dostali k účinným přírodním lékům, nemusíte si zakládat farmu ani nakupovat drahé módní výstřelky. Mnoho superpotravin už dost možná máte u sebe doma: „Česnek, stříbro a kvalitní med: u všech bylo provedeno mnoho studií ve výzkumných centrech a na univerzitách, každý si může vyhledat i na internetu. U všech byl prokázán velmi silný protivirový efekt, včetně česneku. Je smutné, že to oficiální kruhy ani neví.“

Superpotraviny za pár korun? Humánní chování zvířat? Znalosti, které před námi leží už stovky let? Ne všechna řešení může naše společnost zpeněžit. Jen proto, že je nevidíme v reklamě ale neznamená, že bychom jim měli věnovat méně pozornosti.

joanna-kosinska-i0IvwAhhGZM-unsplash-1534x1024

2. Klasická i alternativní medicína musí táhnout za jeden provaz 

Spolu to zvládneme. Jsme v tom všichni společně.

Jednotnost je ve spojení s koronavirem skloňována na všech frontách. Stejně by tomu mělo být i v případě alternativní a západní medicíny:

 „Současná medicína přináší mnoho dobrého, správně indikovaná antibiotika, nebo možnost provedení včasné operace, léčba vysokého tlaku a nyní, především, udržení pří životě kriticky nemocných, za což vděčíme úžasné práci lékařů i nelékařského personálu. Ale příroda a alternativní metody jsou staletími vyzkoušené, proč by se tedy nemohou tyto 2 světy propojit a spolupracovat?“

Překážky? V současnosti je alternativní a přírodní medicína, někdy právem, jindy neprávem, vnímána jako parketa ezoteriků, kterým se nedá věřit.

 „Prosím všechny, aby měli pokoru a úctu k lidem, kteří možná působí, že chtějí léčit jinak, ale náš cíl by měl být stejný. Kritikové, kteří nemají žádný smysluplný návrh ničemu nepomohou. Kritizují a vysmívají se mnoha různým postupům, možná jsou některé nesmyslné, jiné dávají smysl, ale nejsou ověřeny vědecky. Na vědecky ověřené teorie je však potřeba velké množství peněz a žádná přírodní látka se nedá patentovat. Kdo by tedy mohl tento problém rozlousknout? Stát a jeho vědecká pracoviště. Myslím si, že mnozí vědci by rádi takové výzkumy vyzkoušeli.“

Veškeré hypotézy mohou být laboratorně ověřeny. Otázkou je, zda se odborná veřejnost nechá brzdit zbytečnými předsudky.

melissa-jeanty-O2jdGcXmgAw-unsplash-1536x1024

3. Hygienické návyky musí přehodnotit každý z nás 

 Celý článek zakončíme krátkým příkladem, který podle Mudr. Gocala mluví za vše.

„Když jsem vešel do pekárny , uvědomil jsem si, že už je 7:00 a já ve svých 53 letech do obchodu nesmím. Později už bych se do obchodu nedostal, proto jsem ze dveří požádal prodavačku, která mě zná, jestli mi může prodat koláčky. Ona okamžitě kývla, že ano, ale starší pán, který zrovna plnil tašku pečivem, se na mě obořil, že nyní je to pouze pro lidi starší 65 let a navíc jsem k němu stál blíže, než na 2 metry a mohu ho nakazit. Omluvil jsem se mu, vzal koláčky a CHTĚL ODEJÍT. VTOM PAN KÝCHNUL. Pak podruhé. Do roušky, samozřejmě. Pak si oddělal roušku, vysmrkal se do plátěného kapesníku, roušku si nasadil a spokojeně vytáhl peníze z peněženky, zaplatil nákup, dal potraviny do tašky a stejnou rukou zatáhl za kliku a odešel.“

Až na občasný výskyt žloutenky jsme v Česku žili mnoho let jako v bezvirové bavlnce. Základní hygienická  pravidla jsme s postupem času zapomněli, nebo se je vůbec nenaučili. Dodržujeme pouze ty normy, která se v médiích neustále opakují a na ty další, stejně logické a podstatné, zapomínáme. Kolik z vás před koronavirem kašlalo do dlaní místo do rukávu?

V moderním světě jsme dosáhli neuvěřitelného pokroku, který stojí na naší straně. Nyní je na čase rozhlédnout se kolem sebe, používat selský rozum a vidět to, co nám nejen v přírodní formě leží přímo před nosem. Času na to ostatně máme více než dost.