Betula pomáhá: Sbírka na osobního asistenta pro sportovkyni Katku Cuřínovou

Měli jste v poslední době špatný den? Zaspali jste nebo vám před nosem ujel autobus? Představte si, že byste nemohli vstát bez cizí pomoci nebo si museli plánovat bezbariérovou cestu do práce. Katka Cuřínová, která je po dětské obrně odkázána na invalidní vozík, musí podobné situace řešit každý den. A přesto tuto mladou bojovnici nepotkáte jinak než s úsměvem na tváři. S obrovským elánem se věnuje práci, koníčkům, ale i hře boccia, ve které sbírá jeden profesionální úspěch za druhým.  

Protože chceme Katku v její životní cestě i sportovní kariéře podpořit, rozhodli jsme se z každého prodaného prosincového balení kozího kolostra Betula darovat 100 Kč na jejího osobního asistenta. Inspirujte se s námi příběhem, který ukazuje, k jakým nečekaným úspěchům nás může odhodlání a touha vítězit posunout. 

“Jsem samostatná cílevědomá mladá slečna, která je po onemocnění dětskou mozkovou obrnou odkázána na elektrický vozík, díky němuž se mohu sama pohybovat.”

Snimek-obrazovky-2020-11-30-v-20.59.53-546x300

Boccia představuje hru pro sportovce s nejtěžším tělesným postižením. Jejím cílem je umístit co nejvíce míčků své barvy (červené nebo modré) blíže bílému míčku tzv. Jackovi. A právě díky Katce má Česká republika skutečnou šampionku v boccie na mezinárodní úrovni.

 

“Začátky v boccie byly velmi těžké a náročné, trénovala jsem jednou týdně, ale i přes snahu nebyly mé výsledky stabilní a vyrovnané. Postupem času jsem se však zlepšovala a účastnila se spousty závodů po celé České republice, kde jsem získala různá ocenění, poháry a medaile.” K úspěchům se poté připočítaly také turnaje v Pekingu, kde se umístila na 20. místě a probojovala se tak na OH v Riu, v Poznani, kde získala zlatou medaili, či v Barceloně, kde se umístila na krásném 11. místě.

 

Sport ale není to jediné, co Katku zaměstnává. Od letošního června pracuje jako administrativní pracovník na Ministerstvu zdravotnictví a sdílí byt s dalšími spolubydlícími vozíčkáři. Výdaje na důstojný život ale mnohonásobně převyšují příjmy z práce i příspěvky na péči. Jak náročná může být taková situace nám popsala sociální pracovnice Andrea, která je s Katkou již dlouhá léta v úzkém kontaktu.

 Snimek-obrazovky-2020-11-30-v-19.20.07-199x300 

“Katka potřebuje k životu další ruce a nohy, aby si mohla plnit nejen sny, ale i základní životní potřeby. Potřebuje osobního asistenta – člověka, který jí končetiny na sjednaný čas propůjčí a ten čas není zdarma. Hodina asistence stojí kolem 150 Kč za hodinu a potřebuje ji od vstávání po ulehnutí – tedy minimálně deset hodin denně.” 

 Snimek-obrazovky-2020-12-01-v-5.38.39-227x300

Jednoduchými počty zjistíme, že asistence není jednoduchá záležitost. Kromě finanční podpory navíc musíme brát v úvahu malý počet pracovníků i psychický dopad, který na člověka má nejistota při shánění asistenta.

 

Asistence je náročná práce a většina lidí ji vykonává jen krátkodobě, asistentů je málo a dobrovolníků ještě méně. Aby se na vás nějaký asistent dostal, musíte si čas naplánovat minimálně týden dopředu, hodinu po hodině. Stále pouštíte cizí tváře do svého života. Umíte si představit, že vám cizí člověk pomáhá z postele, řeší s vámi velmi osobní věci a vlastně nikdy nejste sami? Do toho navíc řešíte, z čeho ty pomáhající duše zaplatíte. Ráda bych, aby se Kačce v tomto ohledu trochu ulevilo. Aby aspoň chvíli nemusela myslet na 150 Kč za hodinu, ale stihla si i užívat radost ze života, kterého má v sobě tolik!”

 Snimek-obrazovky-2020-11-30-v-19.15.39-451x300 

Darujte zdraví a podpořte Kateřinu Cuřínovou s námi. Za každou objednanou krabičku kozího či dětského kozího kolostra Betula v měsíci prosinec tak darujete 100 Kč pro osobní asistentku pro Katku. Platí i v případě zakoupení vánočních balíčků.