Jak pečovat o imunitu našich dětí dle rodinného lékaře

Nový školní rok je tady. Ačkoliv se po jarním lockdownu mnoho dětí do školních lavic a na své spolužáky obzvláště těší, toto období je pro dětskou imunitu zkouškou. Proto jsme se zeptali praktikujícího rodinného lékaře a spoluzakladatele společnosti Betula MUDr. Radana Gocala, na co si dávat pozor a jak o imunitu našich dětí pečovat.
 

„Začátek školního roku pro děti vždy představuje velkou psychickou zátěž,” říká MUDr. Gocal. Nervozita z návratu po delší pauze, obavy z nového učiva a další faktory mohou mít negativní dopad na dětskou psychiku. A již dlouho víme, že psychický stav přímo ovlivňuje imunitní systém.

 

Rozeberme si proto některé základní body péče o psychiku a imunitní systém našich dětí. 

Ve zdravém těle zdravý duch 

„Dlouhodobý stres má nežádoucí vliv nejen na imunitu, ale také na trávicí, hormonální nebo nervový systém,“ tvrdí doktor Gocal. 

Vše začíná u nás samotných. To nejlepší, co můžeme pro dětskou psychiku udělat, je nevystavovat ji dalším zbytečným stresům. Rodinná pohoda, kvalitní mezilidské vztahy a řešení případných partnerských neshod klidnou cestou a dialogem pomůže nejen nám dospělým, ale také našim dětem. 

Silný imunitní systém se neobejde bez adekvátního spánku. Jelikož modré záření z displejů prokazatelně zhoršuje jeho kvalitu, měli bychom mít pod dohledem a případně omezit čas, který děti před spaním tráví u televize a na mobilech. 

Stejně jako u dospělých platí, že pravidelný pohyb je neoddělitelnou složkou zdravé imunity. Sokolské heslo Ve zdravém těle zdravý duch má dnes možná větší váhu než kdykoliv dříve. 

priroda-vi-jak-pecovat-o-imunitu

Příroda ví jak o imunitu pečovat 

„O imunitu můžeme pečovat ještě mnohem více a všechny možnosti nám již miliony let poskytuje příroda,“ otevírá téma doplňků stravy MUDr. Gocal. 

Zdravá strava je samozřejmostí, přesto je vhodné u dospělých i dětí hlídat a případně doplňovat dostatečný příděl vitamínů a minerálů. Patří mezi ně vitamín C, vitamín D3, omega 3 mastné kyseliny a minerály jako jsou selen, zinek, jód či železo. 

Příroda však ví, jak nejlépe o imunitu pečovat, a nadělila nám tak mnoho dalších prospěšných látek. Jednou z nich je i biologické zlato neboli kozí kolostrum. 

Kozy se pasou až na šesti desítkách bylin a rostlin a mají vytříbenou schopnost rozpoznat ty nutričně nejvýživnější. Proto kozí kolostrum obsahuje až 130 účinných látek, jako jsou imunoglobiny, laktoferin, cytokiny a široké spektrum vitamínů a biominerálů. Pravidelné užívání kvalitního kozího kolostra je proto přírodní a funkční cestou jak pečovat o dětskou imunitu. 

Dětské kozí kolostrum Betula nabízíme v menších tobolkách, které jsou pro děti lépe stravitelné, přitom obsahují stejné množství aktivních látek jako kolostrum pro dospělé. 

Pečujeme o imunitu v každém věku 

Dětský imunitní systém se neustále učí. Funkci učitele plní brzlík (Thymus), žláza, která je nejproduktivnější právě v dětském věku a s postupem věku zakrňuje až zanikne. 

Ale jak tvrdí MUDr. Radan Gocal: „Podpora imunitního systému je u dětí i dospělých stejná a stejně důležitá.“