Zdraví o Velikonocích – Rituály podle našich předků

Přestože Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům, jejich oslavy se často prolínají s pohanskými zvyky a rituály. Nemálo z nich souvisí s oslavou nového života a regenerací těla po náročné zimě. Jak Velikonoce slavili naši předci a jak se z nich můžeme poučit i my? Pročtěte si naše rady a tipy.

Popeleční středa bez mračení i vrásek

 Škaredá středa byla za našich předků zasvěcena úklidu, a to včetně vymetání komínů – odtud také Popeleční středa. Pokud se v tento den vrhnete na domácí práce, neměli byste se u toho podle pověsti škaredit ani mračit, jinak vám tento výraz zůstane po celý rok!

 Náš tip:

Udělejte si z Popeleční středy i vy svůj rituál a pusťte se do úklidu domácnosti. Pořádek doma prokazatelně zlepšuje psychickou náladu a může být i záminkou pro následovnou péči o sebe sama. Pokud pověsti nelžou, takový poúklidový rituál s naším omlazujícím pleťovým sérem zamete s vráskami na rok dopředu. 

DSF8900-200x300 

Zelený čtvrtek? Což takhle dát si špenát! 

Název Zelený čtvrtek zřejmě vznikl zkomolením německého Greindonnerstag neboli Lkavý čtvrtek. Podle lidové tradice se doporučovalo jíst zelenou stravu, jako špenát, která tělu dodala potřebnou sílu a energii. Na Zelený čtvrtek byste také měli vstát velmi brzo, pomodlit se a projít se ranní rosou, která vás ochrání od zlých nemocí.

 Náš tip:

I když získal Zelený čtvrtek svůj název spíše omylem, při konzumaci zelené zeleniny nemůžete být nikdy na omylu. Zelená rostlinná strava obsahuje vitamín K, kyselinu listovou, mnoho antioxidačních látek, které pomáhají našemu srdečně-cévnímu systému. Rituál můžete zasvětit také ranní procházce, i když omývání ranní rosou v příměstských oblastech zrovna nedoporučujeme. 🙂

 IMG_3995.JPG-225x300

A v pátek pěkně o hladu…

 Velký pátek je pro mnoho křesťanů synonymem přísného půstu. Podle zvyku byste se při nejmenším měli vyhnout konzumaci masa a dosyta se najíst jen jednou za den. Jezení se mělo nahradit modlením a rozjímáním. A co staré dobré otužování? Koupání v potoce vás na Velký pátek údajně očistí od nemocí. To ovšem podle tradice musíte stihnout ještě před východem slunce!

 

Náš tip:

Pokud se do úplného či částečného půstu pustíte i vy, měli byste na něj tělo připravit alespoň den předem. Už ve čtvrtek vynechejte maso a těžká jídla. Potravu na Velký pátek můžete nahradit čerstvě vymačkanými šťávami a doplnit je o konzumaci kolostra Betula nalačno. Při částečném půstu se vyhýbejte živočišné stravě a dbejte na dostatečný pitný režim. Kvůli nízkému energetickému příjmu byste se měli vyhnout také těžké námaze. Svou “energii” naopak můžete načerpat meditací (či modlitbou).

A pokud k Velkému pátku přidáte i ledovou sprchu? Pak směle do toho! O správném postupu i příznivých účincích otužování se můžete dočíst v našem článku.

 IMG_3948.JPG-450x300 

Boží hod a Velikonoční pondělí

 Věděli jste, že se kdysi na Velikonoční pondělí mrskaly pomlázkou nejen ženy a dívky, ale i muži a hospodářský dobytek? Věřilo se, že mladé ratolesti keře dodají tělu potřebnou energii a sílu do přicházejícího jara. 

Náš tip:

Čerstvě upletená pomlázka nebo procházka lesem. Na síle stromů zkrátka něco bude. Využijte lepší počasí k pobytu na čerstvém vzduchu a to nejen o svátcích a víkendech. Vždyť i ranní procházka parkem před prací dokáže vehnat spoustu života do žil. 

Doufáme, že zůstanete zdraví a plní naděje v lepší zítřky. Vždyť právě Velikonoce představují změnu. A jaro ve vší parádě ukazuje, jak krásná tato proměna může být.