Jak získáváme kozí kolostrum? Eticky a s respektem

Využívat přírodu, ne ji zneužívat. To je motto, kterým se ve firmě Betula řídíme už od jejího založení. A protože jsme pyšní nejen na kvalitu Betula výrobků, ale také na skvělou práci našich farmářů, rádi bychom vám vysvětlili, jak odběry kozího kolostra vlastně probíhají. Že jej získáváme nejen eticky a humánně, ale ulehčujeme tím i samotným zvířatům. 

1. Kolik litrů mléka nalijete do vlašského oříšku

První kůzlata se tradičně rodí okolo měsíce ledna.  Novorozený uzlík váží okolo 3 kg a má žaludek o velikosti vlašského oříšku. První přisátí kůzlete probíhá vždy pod dohledem farmáře, musí se dbát na hygienu vemene, na to, zda mládě zvládá pít, nebo zda se mu musí pomoct. Jakmile se kůzle poprvé přisaje, nezvládne většinou vypít víc než deci mléka. Díky tomu zůstane dostatek kolostra i pro potřeby firmy Betula. Mámě koze se uleví od nateklých cecíků a my na oplátku získáme “přírodní zlato” pro vaši imunitu.

lalit-sahu-rp0O2RbQ8N8-unsplash-450x300

2. Zdravé kůzle, zdravé stádo

Vypiplat kozí stádo vyžaduje usilovné roky práce, která vždy začíná u zdravých kůzlat. Pokud by farmář odepíral kůzlatům důležitou potravu ihned po porodu, mláďata by mu buď pomřela, nebo by z nich vychoval neduživé kozy, které by rodily další neduživá kůzlata. A to by se při každodenní dřině a vstávání v 5 ráno nikomu nevyplatilo. 

3. Péče o celé generace

Víte, že se kozy stejného plemene liší například náchylností na počasí spojenou s produkcí mléka? Zatímco jedna koza bez problémů přežvykuje pod stromem i během letní bouřky, druhá po malém lijáku nenadojí ani deci mléka. A to nemluvíme o ideálním tvaru vemene, kterého se ve stádu docílí až po letech správného křížení. Ve zkratce tak lze říct, že zanedbání péče o kůzlata má vliv na celé generace koz.

rieke-t-bo-DJRCvP5mka0-unsplash-450x300

Jedině poctivá práce nám dá poctivý výsledek

Neradi bychom vám tvrdili, že je mléčný průmysl bezproblémový, šetrný k přírodě i citům zvířat. Sami bychom v tomto ohledu rádi viděli změnu a i to je důvod, proč si naše dodavatele vybíráme tak pečlivě. Jistě bychom mohli odebírat kolostrum z velkochovů, “ředit” jej náhražkami a za menší cenu jej prodávat skutečně ve velkém. Raději si ale volíme “náročnější cestu”, která nám umožní využívat skutečnou sílu přírody v její nejčistší podobě. Věříme, že pokud se k přírodě a zvířatům budeme chovat s respektem, oplatí nám to víc, než si dokážeme představit. A právě taková práce má pro nás smysl.