Mělo by být kolostrum Betula lipozomální?

Proč nejsou tobolky kolostra Betula lipozomální? A probíhá i přesto vstřebávání živin efektivně? Otázky, které nám často kladete nejen na sociálních sítích, jsme se rozhodli probrat spolu s Mudr. Gocalem, lékařem celostní medicíny, který se mimo jiné věnuje péči o zdraví českých vrcholových sportovců. 

Proč kolostrum Betula nepotřebuje lipozomy? 

Začněme rovnou tím, proč pro kolostrum Betula není potřeba, aby mělo lipozomální formu. Je to docela jednoduché – kolostrum značky Betula je čistě přírodní produkt. Díky šetrnému zpracování bez pasterizace nedochází k poškození molekul kolostra, a proto není ochuzeno o žádné ze svých účinných látek. Neodstraňujeme ani tukové částice, ty mají rovněž velký význam, protože některé účinné látky jsou vázané právě na tuk. 

Vstřebatelnost kozího kolostra Betula je výborná, je čistě přírodní, bez jakýchkoliv chemických zásahů a pokud bychom používali k jeho přenosu lipozomálních kapslí, nedošlo by ke zlepšení jeho vstřebatelnosti.  

Nezapomínejme jen na to, že musí být kozí kolostrum Betula konzumováno na lačno. Je to kvůli tomu, že není chráněno proti kyselině v žaludku. Z této “nevýhody” si ale můžete vytvořit příjemný ranní rituál a před snídaní se nastartovat do začínajícího dne.

Navrh-bez-nazvu-4-1536x922

Co to vlastně lipozomy jsou?

A teď se vraťme k tak často dotazovaným lipozomům. Dalo by se říct, že tabletové lipozomy představují mikroskopické transportéry, jež klíčové vitamíny dovezou do požadované “cílové stanice”. Díky tomu se vitamíny a minerály dokáží i v menších dávkách lépe vstřebat a působit maximálně efektivně – jak je psáno výše, u kolostra Betula by ovšem tato forma nijak vstřebávání nezefektnila, neboť je jeho vstřebávání vynikající.

 Jak takový lipozom vzniká? Lipozomy tvoří dvě vrstvy – hlavičky, které jsou přitahovány vodou, a ocásky, které jsou přitahovány tukem. Hydrofilní hlavičky se otočí do sebe, ocásky přitahované tukem vytvoří vnější vrstvu a dají vzniknout dvouvrstvé neprospustné membráně.

 2-1536x922 

Jaké jsou nevýhody lipozomálních doplňků? 

Při výběru doplňků stravy hrají hlavní roli kvalita, cena, koncentrace účinných látek a v neposlední řadě forma zpracování. Mezi pozitiva lipozomálních doplňků můžeme zařadit formu – pro lidi, kteří neradi polykají tablety může být jednodušší spolknutí kapek, relativně nizké dávkování, dobré buněčné doručení a schopnost do těla dopravit hydrofobní i hydrofilní složky.

 Každá mince má dvě strany, a to se týká i lipozomálních doplňků – negativa, před kterými není dobré zavírat oči jsou často spojena s kvalitnou zpracování. Lipidy jsou v podstatě tuky, a ne všechny tuky jsou pro organismus prospěšné. Fosfolipidy sestávají z mastných kyselin a fosfátů. Ty jsou buď nenasycené a pro tělo prospěšné, ale také nasycené, které mezi žádané tuky rozhodně nepatří. Vždy platí, že byste si měli ověřit složení výrobků, které kupujete.