Chystáte se na letní dovolenou? Pozor na nemoc z klimatizací

Přestože se na vysněnou letní dovolenou těšíme skoro celý rok, můžou nám ji lehce pokazit zdravotní potíže. Ty jsou často způsobené cestováním klimatizovanými dopravními prostředky nebo změnou prostředí. Některé pojišťovny uvádí, že až 20 % hlášených pojistných událostí v létě souvisí s používáním klimatizace. Co všechno nám může klimatizace způsobit a jak se bránit?

 Klimatizace v autech, letadlech, autobusech i obchodech nám sice uleví od veder, ale můžou způsobit zdravotní komplikace. Doporučený rozdíl mezi teplotou vzduchu v klimatizovaném prostoru a venku je maximálně 5°C. Že je tato hranice dodržena jen málokdy, můžeme pocítit na vlastní kůži teplotním šokem, který zažíváme při výcházení z klimatizovaného prostoru.

 Problémem jsou také nepravidelně čištěné klimatizace. Ty představují ideální prostředí pro růst bakterií a plísní. “Mikroorganismy, které cirkulují v uzavřeném kruhu a výkyvy teplot velmi zatěžují imunitní systém, což může vést k onemocnění jako je rýma, chřipka nebo angína,” říká MUDr. Radan Gocal.

woman-698964_1920-600x896

Foto: Pixabay.com

Co všechno může klimatizace způsobit a jak se bránit?

 

Rýma

Pro správné fungování sliznic je potřeba vlhko, klimatizace však vzduch vysušuje a ve vyschlé nosní sliznici se pak snadno množí viry. Pokud rýmu dostanete, vyzkoušejte výplachy dutin solným roztokem. Není to nic příjemného, ale po výplachu se vám uleví. Říká se, že léčená rýma trvá 7 dní a neléčená týden, proto je nejlepší rýmě předcházet tím, že budete preventivně posilovat svoji imunitu.

 

Suchý a dráždivý kašel

Vysychání sliznic může způsobit také nepříjemný suchý kašel. Na ten zabírají léky na podporu vykašlávání. Léčit můžete také přírodní cestou užitím heřmánku nebo lipového čaje.

 

 

Angína

Jedná se o poměrně časté letní onemocnění. Podle lékařů jsou to právě teplotní šoky, které nejvíce oslabují imunitu. Inkubační doba jsou dva až čtyři dny a jakmile angínu dostanete, musíte zůstat několik dní v posteli. Začínající angínu můžete zkusit léčit pastilkami nebo spreji, pokud jde o hnisavou angínu, pomůžou už jen vhodná antibiotika.

 

Alergie

Podle odborníků klimatizace zhoršují projevy alergie. Je to z toho důvodu, že v uzavřeném okruhu cirkuluje prach, roztoči, bakterie a plísně. Alergie vznikají v případě, že imunitní systém nefunguje, tak jak má. MUDr. Radan Gocal k léčbě alergií dodává: “Jeden z nejúčinnějších posilovačů obranyschopnosti lidského organismu je kozí kolostrum, které obsahuje imunoglobuliny a spoustu dalších účinných látek. Při dlouhodobém užívání kolostrum pomáhá zmírnit alergie.” Kozí kolostrum umožňuje zachovat imunitu organismu i při velké fyzické zátěži.

blur-brunette-close-up-256380-600x338

Foto: Pexels.com

Suché oči

Pálení, citlivost na světlo a nepříjemné pocity v očích. Špatné zvlhčení očí je nejen nepříjemné, ale také zvyšuje riziko zánětu rohovky nebo spojivky. Na suché oči se doporučuje použití zvlhčujících očních kapek nebo očních mastí.

 

Bolest kloubů

Pokud na vás bude dlouhodobě pofukovat studený vzduch, mohou to odnést také vaše klouby. I když je venku vedro, doporučujeme si na cestu zabalit mikinu nebo triko s dlouhým rukávem, který vás může před studeným proudem vzduchu uchránit.

 

Zhoršené astma

Astmatický kašel bývá vyvolán kontaktem s alergenem, kterých se v klimatizovaném prostředí může nacházet mnoho. Stejně jako alergie, také astma patří mezi autoimunitní onemocnění. Proto je nejlepší prevencí podporovat svoji imunitu.

 

Prevence je základ 

Jak už bylo mnohokrát zmíněno, za vznik nemoci může většinou snížená imunita. Podporujte proto svoji imunitu zdravou stravou, pravidelným pohybem nebo vhodnými doplňky stravy. Mezi jeden z nejúčinnějších pomocníků pro posílení imunity je čistě přírodní kozí kolostrum, kterému se díky jeho vlastnostem říká “zázrak přírody”. Výhodou kozího kolostra je, že usnadňuje a zkracuje léčbu rýmy a nachlazení, alergií nebo zánětů horních i dolních dýchacích cest. Nenechte si zkazit dovolenou a užijte kolostrum preventivně ještě před cestou. Nebo si do kufru přibalte krabičku kozího kolostra Betula pro případ, že byste po příjezdu na dovolenou cítili první příznaky nachlazení. Krásné léto ve zdraví!

betula_bazen_clanek-600x450

Foto: Betula.cz