Přírodní zdroje zdraví: Otužování

Levné, efektivní a zdraví prospěšné. Nejen to jsou důvody, proč se otužování věnuje stále více nadšenců. Pro zlepšení imunity a celkového zdraví přitom nemusíte hned skákat do zamrzlé řeky. K otužování vám vystačí domácí sprcha, trpělivost a odhodlání. Projděte si s námi pár tipů na to, jak se k otužování dostat, vydržet u něj a ještě více podpořit svou imunitu.

 Postupně a systematicky 

Ledovou ruku na srdce, představa studené sprchy po ránu nedělá dobře asi nikomu z nás. S otužováním bychom zpravidla měli začínat postupně a nejlépe ve sprše. Důvodů je hned několik. Sprcha nám umožní nenamočit ihned celé tělo, ale pomalu postupovat od nohou, přes břicho až po hrudník. Zamezíme tak negativním efektům po fyzické i psychické stránce – chlad na nás působí šokově a otužování si tak můžeme lehce zprotivit. 

Během sprchování bychom se měli co nejvíce pohybovat a postarat se tak o prokrvení celého těla (i z těchto důvodů je sprchování lepší, než otužování ve vaně). Ideální doba sprchování by měla být okolo 1-3 minut v zimě a 3-5 minut v létě. A že je studená koupel nejlepší lék na spaní? Ani to při otužování zcela neplatí. Ledovou sprchu bychom měli zařadit jako součást denního rituálu hned ráno. Studená voda v nás totiž rozproudí energii, která by na večer byla spíše nežádoucí.

 3-500x300

Pravidelnost růže přináší 

Otužování tuží tělo stejně jako posilování. Jen díky pravidelnému tréninku nás nebude bolet a přinese pozitivní výsledky. První účinky otužování byste měli pocítit zhruba do patnácti dnů studených lázní. To ovšem v případě, že se sprchováním nebudete lajdačit. 

Imunito, vzbuď se 

Jak konkrétně pomáhá otužování lidské imunitě? Náš organismus se neustále snaží udržet homeostázu, tedy stálé vnitřní vnitřní prostředí. Jakmile jej vystavíme krátkému vnějšímu stresu, spustíme v buňkách obrannou reakci, která se bude snažit dostat naše vnitřní prostředí zpět do normálu. Dalo by se tedy říct, že krátkodobým šokem probouzíme náš metabolismus a imunitu k životu. Tento efekt má vliv i na další životní funkce: 

kardiovaskulární systém – díky chladu dochází ke stáhnutí a následnému rozšíření cév. Ochlazování tak zlepšuje jejich elasticitu a zvyšuje krevní průtok,

imunita – ačkoliv nedochází k přímému zlepšení, otužování zvyšuje hladinu bílých krvinek a cytokinů (proteinů vylučovaných buňkami imunitního systému), 

analgetické účinky – otužování snižuje bolest, a proto se doporučuje jako doplňková léčba revmatu,

lék na kožní problémy – během otužování dochází k detoxikaci organismu, čímž pomáhá při kožních problémech i boji s celulitidou,

záplava endorfinů – díky kontrakci svalů a aktivaci metabolismu dochází k uvolňování endorfinů, tzv. hormonů štěstí.

 2-500x300

Poslouchejte své tělo 

Posílení těla, mysli, ale také silné vůle. I to je jeden z důvodů, proč otužování oslovuje stále více lidí. Pravidelnost, odhodlání i schopnost snášet dočasné nepohodlí nám v podstatě může pomoci i v reálném životě. Vždyť právě tyto vlastnosti jsou potřeba k dosažení našich cílů.  

Zdroje pro posílení imunity nám často leží před nosem. Ať už jde o přírodní kozí kolostrum či ledovou sprchu ve vaší koupelně. S posílením obranyschopnosti i v boji s nemocí se už léta můžete spolehnout na naše výrobky Betula. Pro ještě lepší kondici stačí jen zatnout zuby a pustit se do otužování už zítra ráno.

 IMG_2232.JPG-225x300