Reportáž z výrobny kozího kolostra Betula na jižní Moravě

Nakoukněte do výrobny kozího kolostra Betula v Troubsku na jižní Moravě a zjistěte, jak vyrábíme naše 100% přírodní kozí kolostrum. Výrobou vás v následujících řádcích provede naše skvělá kolegyně Natálie.

 

Základem kolostra je prvotní mléko neboli mlezivo

Kozí kolostrum se vyrábí z kozího mleziva, což je prvotní mléko, které kozy vylučují těsně po porodu kůzlat. V souvislosti s kozím kolostrem se na internetu často dočtete o etice odběru kozího kolostra, tedy diskuzi, zda se kozí mlezivo neodebírá kozám namísto toho, aby mlezivo dostala kůzlata. 

 

Naši farmáři mlezivo odebírají výhradně eticky

My v Betule si zakládáme na 100% etickém odběru kozího mleziva. Spolupracujeme s farmáři, kteří mlezivo odebírají ohleduplně ke zvířatům, jako například pan Kamil Šedivý z Farmy Člupy u Bučovic.

„Betule poskytujeme pouze přebytky kozího mleziva, tedy jen to, co nevypijí sama kůzlata.

 

Mlezivo odebíráme od více než 150 farmářů

Mlezivo odebíráme od více než 150 farmářů z Česka, Slovenska i Polska. Tím pomáháme farmářům se ekologicky a smysluplně zbavit přebytků, které by kůzlata, případně telata, nespotřebovala. V naší výrobně mlezivo bezpečně uchováváme v mrazících boxech a každý vzorek necháváme zkontrolovat ve Státním zdravotním ústavu v Ostravě. 

 

tekuté v lahvi v lednici_edited

 

Kolostrum filtrujeme přes síto

 V dalším kroku kolostrum ručně filtrujeme přes síto, abychom se zbavili všech hrudek a větších částí zmraženého kolostra. Při filtraci se mlezivo rozmrazí. 

 lyofilizace_edited_1

Mlezivo nepasterizujeme a lyofilizujeme, tedy sušíme mrazem

Po filtraci zkontrolované a namixované  kolostrum dále lyofilizujeme, tedy sušíme mrazem, po dobu 36 hodin. V tuto chvíli odebíráme další vzorek, který opět odesíláme do Státního zdravotního ústavu ke kontrole.   Následně mrazící stroj ručně dezinfikujeme a čistíme, aby byl připravený k příští lyofilizaci. Mimochodem, věděli jste, že si náš lyofilizační přístroj můžete pronajmout pro své vlastní účely? Více na stránce lyofilizace na zakázku. Věděli jste, že v jedné šarži kozího kolostra Betula mixujeme mlezivo až ze 20 různých faremJe to z toho důvodu, že na každé farmě mají kozy, případně krávy, jiné podmínky pasení. Proto vám v jedné tobolce chceme nabídnout to nejlepší, co nám příroda dává.  

Původ mleziva zjistíte online podle šarže na obalu

Nakonec přichází na řadu ruční tobolkování. Na váze odměříme potřebné množství kolostra a prášek ručně plníme do tobolek pomocí tobolkovače. Hotové tobolky putují do skleněných dóziček, na které nalepíme etiketu a přidáme informaci o šarži, díky které si online dohledáte, ze kterých farem pochází mlezivo ve vašem balení kolostra. Najít farmu podle šarže kolostra

 

vážení sušiny_edited

 

Tobolku spolkněte nebo rozlomte na prášek

Balení kozího kolostra uchovávejte v chladu, doporučujeme přímo lednici. Kolostrum užívejte ideálně nalačno, tedy hned po ránu. A jak kolostrum užívat? Buď tabletku spolkněte, nebo rozlomte napůl a prášek smíchejte třeba s vodou, se šťávou či se smoothie. Kozí kolostrum pro děti doporučujeme podávat na lžičce s medem nebo oblíbeným sirupem

 

tobolkování