Znáte tajemství lyofilizovaného ovoce?

Také patříte mezi milovníky ovoce? Šťavnaté, osvěžující a plné vitamínů… ovoce by mělo být součástí našeho jídelníčku každý den. V létě se o přísun zralého ovoce nemusíme bát, po zbytek roku je to však s kvalitou ovoce podobné jako s teplotami – nízké, nebo okolo bodu mrazu. Proto jsme se rozhodli letošní čerstvou úrodu zpracovat tak, abychom zachovali všechny skvělé vlastnosti ovoce. Jak to děláme?

 Čerstvé ovoce upravujeme speciální metodou sušení mrazem – tzv. lyofilizací. Sušit mrazem lze téměř cokoliv – ovoce, zeleninu, maso, mléko a třeba i květiny. Jak to funguje? Ovoce se zmrazí vysokým mrazem okolo –30°C, čímž se uchovají všechny nutriční hodnoty. Poté se ve speciálním vauku s nízkým tlakem suší při teplotě až –60°C. Zmrazená voda přestupuje z pevného skupenství přímo do páry, aniž by došlo k její přeměně na vodu. Nedochází tedy k poškození ovoce vlivem vysoké teploty nebo při zahrnutí kapalné fáze, jako je tomu při klasickém sušení. Lyofilizace naopak zachovává maximum důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Co vás ale překvapí asi nejvíce – zachována je dokonce také chuť ovoce, jeho barva i aroma. Jen pro zajímavost – na výrobu 50 g balíčku lyofilizovaného ovoce spotřebujeme zhruba 0,5 kg ovoce čerstvého.

konkurence_jahody_spolu_erb-600x600

Jako u všech našich produktů, také při výrobě lyofilizovaného ovoce si zakládáme na výjimečné kvalitě. Vybíráme pouze to nejlepší plně vyzrálé ovoce od prověřených pěstitelů z České republiky a Slovenska. Na každém balení ovoce můžete najít, od jakého konkrétního dodavatele pochází ovoce, na kterém si pochutnáte. Při koupi lyofilizovaného ovoce se vždy zajímejte o jeho původ a způsob výroby, není totiž lyofilizované ovoce jako lyofilizované ovoce. Na fotce můžete vidět rozdíl mezi sušenými jahodami Betula a jahodami od jiné značky.

 

Broskve_35g-179x300

 

TIP: Pokud se chystáte na letní cesty, zabalte si s sebou na cestu balíček lyofilizovaného ovoce, které je nejen plný vitamínů, ale navíc se nikdy nezkazí ani nerozteče. Pochutnat si můžete na lyofilizovaných jahodách, borůvkách, broskvích nebo meruňkách. Dobrou chuť!