Reportáž z výrobny kozího kolostra Betula na jižní Moravě

Nakoukněte do výrobny kozího kolostra Betula v Troubsku na jižní Moravě a zjistěte, jak vyrábíme naše 100% přírodní kozí kolostrum. Výrobou vás v následujících řádcích provede naše skvělá kolegyně Natálie.

 

Základem kolostra je prvotní mléko neboli mlezivo

Kozí kolostrum se vyrábí z kozího mleziva, což je prvotní mléko, které kozy vylučují těsně po porodu kůzlat. V souvislosti s kozím kolostrem se na internetu často dočtete o etice odběru kozího kolostra, tedy diskuzi, zda se kozí mlezivo neodebírá kozám namísto toho, aby mlezivo dostala kůzlata. 

 

Naši farmáři mlezivo odebírají výhradně eticky

My v Betule si zakládáme na 100% etickém odběru kozího mleziva. Spolupracujeme s farmáři, kteří mlezivo odebírají ohleduplně ke zvířatům, jako například pan Kamil Šedivý z Farmy Člupy u Bučovic.

„Betule poskytujeme pouze přebytky kozího mleziva, tedy jen to, co nevypijí sama kůzlata.

 

Mlezivo odebíráme od více než 150 farmářů

Mlezivo odebíráme od více než 150 farmářů z Česka, Slovenska i Polska. Tím pomáháme farmářům se ekologicky a smysluplně zbavit přebytků, které by kůzlata, případně telata, nespotřebovala. V naší výrobně mlezivo bezpečně uchováváme v mrazících boxech a každý vzorek necháváme zkontrolovat ve Státním zdravotním ústavu v Ostravě. 

 

tekuté v lahvi v lednici_edited

 

Kolostrum filtrujeme přes síto

 V dalším kroku kolostrum ručně filtrujeme přes síto, abychom se zbavili všech hrudek a větších částí zmraženého kolostra. Při filtraci se mlezivo rozmrazí. 

Mlezivo nepasterizujeme a lyofilizujeme, tedy sušíme mrazem

Po filtraci zkontrolované a namixované  kolostrum dále lyofilizujeme, tedy sušíme mrazem, po dobu 36 hodin. V tuto chvíli odebíráme další vzorek, který opět odesíláme do Státního zdravotního ústavu ke kontrole.   Následně mrazící stroj ručně dezinfikujeme a čistíme, aby byl připravený k příští lyofilizaci. Mimochodem, věděli jste, že si náš lyofilizační přístroj můžete pronajmout pro své vlastní účely? Více na stránce lyofilizace na zakázku. Věděli jste, že v jedné šarži kozího kolostra Betula mixujeme mlezivo až ze 20 různých faremJe to z toho důvodu, že na každé farmě mají kozy, případně krávy, jiné podmínky pasení. Proto vám v jedné tobolce chceme nabídnout to nejlepší, co nám příroda dává.  

lyofilizace

Původ mleziva zjistíte online podle šarže na obalu

Nakonec přichází na řadu ruční tobolkování. Na váze odměříme potřebné množství kolostra a prášek ručně plníme do tobolek pomocí tobolkovače. Hotové tobolky putují do skleněných dóziček, na které nalepíme etiketu a přidáme informaci o šarži, díky které si online dohledáte, ze kterých farem pochází mlezivo ve vašem balení kolostra. Najít farmu podle šarže kolostra

 

vážení sušiny_edited

 

Tobolku spolkněte nebo rozlomte na prášek

Balení kozího kolostra uchovávejte v chladu, doporučujeme přímo lednici. Kolostrum užívejte ideálně nalačno, tedy hned po ránu. A jak kolostrum užívat? Buď tabletku spolkněte, nebo rozlomte napůl a prášek smíchejte třeba s vodou, se šťávou či se smoothie. Kozí kolostrum pro děti doporučujeme podávat na lžičce s medem nebo oblíbeným sirupem

 

tobolkování