Novoroční předsevzetí? Začněme se mít rádi!

První týdny nového roku jsou pro mnoho z nás ve znamení předsevzetí a stanovování si cílů, kterých bychom chtěli v roce 2022 dosáhnout.

Bilancovat na přelomu roku je přirozené. Země završila další oběh kolem Slunce a my otáčíme stránku v kalendáři na nový rok. Něco končí, něco naopak začíná.

Nikdo není dokonalý 

Známý pořad s Jiřím Krampolem v sobě nesl více moudrosti, než se na první pohled může zdát. Nikdo z nás opravdu není dokonalý. Všichni máme své negativní vzorce chování. Uvědomit si je a skoncovat s nimi je složité, proto mohou někteří z nás prožít celý život v zajetí svých zlozvyků. 

Končím s kouřením. Končím s pojídáním sladkého po večerech. Přesně takto často formulujeme svá předsevzetí. Pozornost upíráme na to, co nám v životě neslouží. Za každou cenu se chceme zbavit zvyku, ale neuvědomujeme si, že po něm zbyde prázdné místo, které je třeba zacelit. 

Slovy římského historika a císařského životopisce Suetonia, “Liška mění srst, nikoli své zvyky.” 

Na rozdíl od koz se v liškách nevyznáme. I tak souhlasíme, že nejlepší cestou, jak se zbavit nevhodného zvyku, je shodit starou srst, která nám už neslouží, a obléci novou. Zaměřit svou pozornost na jeden zvyk nestačí, protože v okamžiku, kdy nám dojde motivace, můžeme se rychle vrátit do zajetých kolejí.

 pf-blog 

Končit? Radši začněme! 

Proto místo “končení” začněme. 

Začněme pečovat o tělo, které nás dennodenně nese životem. Začněme respektovat mysl, která se statečně potýká se všemi nástrahami. Odpusťme si naše přešlapy i neúspěchy. Bez nich bychom přeci nebyli těmi, kým dnes jsme. 

Začněme se mít rádi!  

Možná si říkáte “To se vám lehce řekne”, nebo “Co to vůbec znamená mít se rád?”. 

Mít se rád znamená přijmout sebe sama se všemi nedokonalostmi. Když se máme rádi, dáme vždy přednost zvykům, které prospívají tělu i mysli, před těmi, které pouze uhasí naši touhu po okamžitém uspokojení. 

Mít se rád znamená chtít pro sebe to nejlepší, abychom ze sebe mohli to nejlepší vydat i pro své blízké. 

Mít se rád se vším všudy 

Naopak to neznamená odříkat si radosti života. Oblíbený zákusek v kavárně, balení chipsů ke sledování filmu s partnerem nebo čepované pivo a panák slivovice s kamarády. To vše má v životě své místo. 

Nicméně v okamžiku, kdy oblečeme zmíněnou novou srst, začneme podvědomě jednat ve svůj dlouhodobý prospěch. Pravidelná péče o naše tělo, mysl i ducha je tou srstí, která nám dobře poslouží po celý život. 

Pravidelné užívání Kozího kolostra Betula je krok tímto směrem. 100% přírodní a lyofilizované kolostrum je funkčním nástrojem, který našemu imunitnímu systému dodává nové impulzy a udržuje ho ve skvělé formě.  

Proto nečekejme na konce, abychom začali. Začít můžeme kdykoliv. Každý nádech je příležitost.


Do nového roku vám všem přejeme zdravé tělo, bystrou mysl a také lidi, jejichž blízkost vás nabíjí pozitivní energií.