Pavel Děcký: Z hezkého se radovat, z opaku se poučit

Kolostrum Betula podporuje nadějné sportovce v jejich cestě za úspěchem. Jedním z nich je i Pavel Děcký, kterého v osmnácti letech upoutalo zranění v motokrosových závodech na invalidní vozík. Se zarputilostí sportovci vlastní se ale Pavel Děcký nevzdal a svou vášeň ke sportu přetransformoval do handbikingu, aby se po pár letech stal několikanásobným mistrem České republiky a vítězem poháru v cross country handbiku.

 Pavle, jste několikanásobný vítěz závodů v handbiku. Když se člověk podívá na váš životopis, prakticky není rok, ve kterém byste něco nevyhrál. Jaké jsou vaše další cíle? Existuje meta, kterou byste rád překonal?

V loňské sezóně jsem se vrátil po letech k silniční cyklistice z MTB, která mezitím významně zrychlila, takže teď je má výzva se zařadit mezi kvalitní jezdce tam. Bolí to, ale zlepšení pomalu přichází. 

Na handbiku zdoláváte opravdu náročné trasy. To vyžaduje i profesionální přípravu. Můžete nám popsat, jak vypadá váš celoroční tréning? 

Dělám handbike při práci, takže mám cca 5x týdně trénink na handbike, v zimě posilovna či sledge (obdoba běhu na lyžích). 

pavel_decky_25-300x300pavel_decky_31-300x300

Betula je vaším hrdým partnerem už dva roky. Jaký vliv mělo užívání kolostra Betula na váš celkový výkon? V čem vám pomáhá?

Kozí kolostrum je skvělé, že opravdu podrží imunitu v dobách, kdy je to potřeba a zároveň zatočí rychle s nemocí, pokud člověk nachladne, či dostane chřipku.

 

Váš úraz se vám stal ve velmi mladém věku. Co vám tehdy pomohlo tento životní zvrat překonat a neupadnout do apatie?

Ze začátku to bylo hodně těžké, ale naštěstí jsem dostal hned práci, ta mě držela nějak v pozoru, také jsem se snažil dělat pořád nějaký sport. Ale na cca prvních 5 let od úrazu nevzpomínám rád!

unnamed-300x300unnamed-2-300x300

V úvodu vašich stránek máte napsáno “ Blahoslaven budiž ten, kdo ničeho nečeká, neboť ten zklamán nebude.” Vy jste se ve vašem životě musel poprat s překážkou, jakou si asi málo z nás dokáže představit. Jak byste popsal svou životní filozofii?

Po řadě zklamání na všech různých úrovních je pokorně lepší očekávat kdekoliv cokoliv, z hezkého se radovat, z opaku poučit a posílit.

 

Mnoho našich zákazníků musí bojovat se zdravotními potížemi? Máte pro ně nějakou pozitivní zprávu, která je může inspirovat?

Vždy si najít světlo v tunelu a maximálně se na něj zaměřit, pak vše přijde v rámci možností samo..

cyklista_handicap_pavel_decky_denik-630-16x9-1-534x300