Jaro jako příležitost probudit naši imunitu

Třešně jsou v plném rozkvětu, večery zní ptačím zpěvem a na horách už roztál i poslední sníh. Jaro je v plném proudu! Co to znamená pro nás? Příroda se probouzí a my bychom měli s ní.

Co znamená jaro?

Anglicky se jaro řekne spring, což mnoho z vás, našich milých čtenářů, ví. Tušíte však, že spring je zároveň sloveso znamenající probudit se, růst nebo pramenit? A vybavíte si, jaké pojmenování měli pro jaro staří Slované? Přeci Vesna, což je také bohyně života, radosti a dospívání.

Přesně takové jaro je. Je to šance začít znovu, nechat vyklíčit semínka, která jsme zaseli v předešlém roce, a vyrůst zase o chlup výše. Je to příležitost probudit naši imunitu!

Ať už nám je 18, nebo 60.

Jaro potřebuje svou zimu

Ještě jednou se vraťme k našim předkům. Ti během zimy žili výhradně z podzimní sklizně. Podzim a začátek zimy byly signálem nasbírat co nejvíce energie, aby mělo tělo během nastávajících chudých časů z čeho brát a co nejméně strádalo.

Zima znamená celkové zpomalení, protože v době nedostatku nechceme zbytečně ztrácet vzácnou energii. Lidé tak v klidnějším režimu setrvali až do masopustu, bujarých oslav konce zimy a příchodu jara. Dlouhé období střídmosti zakončené několikadenním večírkem; to zní jako pořádná zátěž pro tělo.

Čtyřicetidenní velikonoční půst proto dává smysl.

Půst ve 21. století

Dlouhý půst a uspěchané 21. století nejsou zrovna kompatibilní. Naštěstí známe mnoho praktik k nastartování metabolismu, které po zimě pomohou každému z nás.

Zázračnou jarní pilulkou je pohyb na čerstvém vzduchu. A nemyslíme zrovna maratony. Přes týden procházka v parku, o víkendu výlet do hor; to je recept na svěží tělo a čistou hlavu.

Klíčová je strava. Nemusíme se postit, ani zcela vyřazovat maso, ale určitě bychom náš jídelníček měli odlehčit. Jezme více salátů, zeleninových a ovocných šťáv i čerstvé bylinky. Po zimě dejme tělu dostatek prostoru, aby se samo zbavilo nečistot.

A mysleme nejen na naše těla, ale i mysl a duši. Zima, to jsou krátké dny a dlouhé noci, hodně času o samotě u monitoru nebo obrazovky. Proto na jaře vyražme mezi lidi, potkávejme se s přáteli a nezapomínejme, že člověk je bytost společenská. Čas prožitý s rodinou a přáteli je báječným způsobem, jak načerpat energii.


Impulzy k probuzení imunity

Právě jsme probrali dílčí aspekty komplexního systému – naší imunity. Ta přes zimu pracovala naplno a jarní očista metabolismu je důležitá pro její odpočinek a obnovu. Proto je jaro ideální příležitostí vystavit ji novým impulzům.

Co takhle látkou, kterou příroda stvořila s jasným záměrem – pomoci vybudovat silný imunitní systém. Kozí mlezivo patří mezi všemi savci k nejsilnějším a obsahuje až na 140 jedinečných účinných látek.

Kozí kolostrum Betula nepasterujeme, neodtučňujeme a nepřidáváme do něj žádné umělé složky. Vrcholem šetrného zpracování je sušení mrazem, takzvaná lyofilizace, díky které si uchová všechny své unikátní vlastnosti.

 

Probuďte svou imunitu v souladu s přírodou.