Nejdůležitější suplementy a vitamíny (nejen) pro sportovce

Sportujete na vrcholové úrovni, patříte mezi hobbíky nebo jste aktivní, abyste se jednoduše udrželi ve formě? A věděli jste, že s lepšími výkony ve sportu vám může pomoci i kozí kolostrum? Kromě něj také hořčík, proteiny, kreatin, vitamín D a zinek. Pojďme se na ně podívat zblízka. 


Nejdůležitější suplementy nejen pro sportovně založené jedince

Zejména hořčík, omega 3, vitamín D, zinek a kozí kolostrum by ideálně měli suplementovat všichni – bez ohledu na to, zda sportují. Jedná se o základní vitamíny a minerály, které pomáhají udržovat naše tělo zdravé a aktivní. 

Naopak proteiny a kreatin patří hlavně do světa sportovců. Při výběru vitamínů a doplňků stravy si dávejte pozor na složení, které by ideálně mělo být 100% přírodní bez příměsí, nestravitelných látek a éček. 

Hořčík

Nedostatek hořčíku může způsobovat únavu, vyčerpání, problémy se spánkem, podrážděnost, bolesti svalů a hlavy. Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést až ke svalovým křečím, úzkostem nebo chronickým onemocněním. 

Hořčík dělíme na malát a bisglycinát. Hořčík malát je dobré užívat ráno pro nastartování těla, hořčík bisglycinát užívejte bezprostředně po sportu nebo večer před spaním. Doporučená denní dávka hořčíku je 200–400 mg. A proč se hořčík doporučuje užívat sportovcům? Právě díky jeho schopnostem zabraňovat křečím, svalové únavě a vyčerpání. 

Kozí kolostrum

V Betule dlouhodobě podporujeme talentované české sportovce. Kanoista Václav Chaloupka a Jiří Prskavec, běžkyně Katka Smutná, atletka Valerie Dzurová nebo ultramaratonec Marek Causidis. Ti všichni užívají kozí kolostrum Betula, aby si zajistili lepší sportovní výkony. Přečtěte si, jak kozí kolostrum pomáhá k úspěchu

Po kozím kolostru opakovaně sahají sportovci, kteří si chtějí zajistit lepší imunitu, regeneraci, sportovní výkony nebo celkové zdraví. Naše kozí kolostrum obsahuje v základu až 130 aktivních látek, je lyofilizované, nepasterizované a pochází z mleziva od prověřených českých, slovenských a polských farmářů. Složení je 100% přírodní bez přidaných chemických látek. 

Doporučená denní dávka kolostra je 1 kapsle ráno nalačno a 1 kapsle před spaním. 

doplnky-stravy2-450x300
Kozí kolostrum je vhodný doplněk pro sportovce.

Proteiny

Pokud sportujete, měli byste do svého jídelníčku zařadit protein – proč? Aby svaly rostly, potřebují dostatečné množství bílkovin. A protože je pro sportovce nepohodlné brát si na trénink tvaroh, vařené vejce nebo maso, užívají proteinové nápoje.  

Proteiny se liší metodou výroby (koncentráty, izoláty, hydrolyzáty) a zdrojem proteinů (mléčná syrovátka, kasein). Proteinové nápoje se na obalu nejčastěji označují slovem „whey“ a mají různé příchutě – od klasiky jako je jahoda, čokoláda a vanilka, po netradiční příchutě typu skořicový šnek, krupicová kaše nebo slaný karamel. Doporučená denní dávka proteinu je 20–40 g. 

Vitamín D

Nedostatek vitamínu D způsobuje ospalost, únavu, vyčerpání, nervozitu a v krajních případech až deprese. Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, žloutky slepic z volných chovů nebo olej z tresčích jater. 

Suplementovat vitamín D je v Česku nutné zejména v zimě, kdy je sluneční záření slabé a je ho nedostatek. Vitamín D se nejčastěji užívá v tekuté formě. Doporučená denní dávka vitamínu D je 1000–2000 IU. Sportovci by si měli hlídat ideální hladinu vitamínu D, aby se vyhnuli únavě, bolestem kloubů a svalů a časté nemocnosti. 

kolostrum5-450x300

Většina doplňků stravy se prodává v tobolkách.

Kreatin

Kreatin užívají sportovci, kteří chtějí budovat svalovou hmotu a zvýšit svou výkonnost či vytrvalost. Kreatin se doporučuje užívat společně s proteinovým nápojem. Doporučená denní dávka kreatinu je 2–3 g. Někdy se udává 0,03 g na kilogram tělesné hmotnosti sportovce. 

Zinek 

Jak poznáte nedostatek v zinku v těle? Sníženou imunitou, suchou pokožkou, poruchami nálad, únavou nebo třeba nepravidelnou menstruací. V potravinách se zinek nachází v ústřicích, v hovězím mase z volného chovu, v dýňových semínkách a v mořských plodech. Doporučená denní dávka zinku je 5–15 mg.

Jako horní hranice se udává 40 mg denně. Sportovci by pro optimální výkon měli suplementovat zinek, aby se vyhnuli únavě a vyčerpání.

 

Koupit