Jak poznat rozdíl mezi chřipkou a nachlazením?

S chladným počasím přichází také období nemocí, se kterými během zimy bojujeme téměř všichni. Sychravé dny jsou jako stvořené pro šíření infekčních virů a představují zkoušku pro naši imunitu. Nejčastěji nás dokáže potrápit nachlazení a chřipka. Obě dvě nemoci jsou nepříjemné, chřipka ale na rozdíl od nachlazení může mít mnohem závažnější průběh i nepříjemné následky. Jak tedy rozeznat chřipku od nachlazení či virózy?

Jak nejčastěji dochází k nákaze?

Rýmu nebo chřipku člověk chytne velmi snadno. Stačí, abyste prochladli nebo se ocitli v blízkosti někoho nemocného. Viry do organismu pronikají nejčastěji přes sliznici dýchacích cest, zažívacího ústrojí (sliznice dutiny ústní, sliznice tenkého střeva), sliznicemi močového či pohlavního ústrojí, a dokonce i poraněnou kůží. Pokud vaše obranyschopnost pokulhává, můžete již po pár dnech pozorovat první známky nemoci i vy.

Jak poznat rozdíl mezi chřipkou a nachlazením?

Chřipka i nachlazení jsou nemoci dýchacích cest a příznaky mají podobné dostaví se rýma, kašel, škrábání či pálení v krku, bolest hlavy nebo svalů a zvýšená tělesná teplota. Zatímco při nachlazení se člověk cítí „pod psa“ pár dní, chřipka se nás může držet až několik týdnů a v krajních případech může vést až k zápalu plic nebo jiným zavážnějším onemocněním. Pojďme se tedy společně podívat, jak poznat rozdíl mezi chřipkou a nachlazením už v prvních dnech:

  • Nástup nemoci   Nachlazení přichází postupně a příznaky se pomalu zhoršují. Jako první o sobě dá obvykle vědět bolest v krku, která během několika dnů odezní a vystřídá ji rýma a ucpaný nos. Chřipka přijde zpravidla velmi rychle a začíná vysokou teplotou, výraznou únavou a bolestí svalů.

  • Teplota Při nachlazení se může tělesná teplota zvýšit, u dospělých ale nejsou vysoké teploty běžné a většinou nepřekračují 38 °C (to však neplatí u malých dětí). Naproti tomu chřipka nás může potrápit pořádnou horečkou, která se může vyšplhat až na 40 °C. Vysoké teploty obvykle doprovází zimnice a třesavka.

  • Průběh  Během nachlazení pravděpodobně budete unavení, průběh chřipky je však mnohem dramatičtější a úbytek sil je velmi výrazný. Chřipku často doprovází výrazná bolest hlavy, svalů a kloubů, vlivem horečky se může dostavit zimnice a zpočátku vás potrápí také suchý kašel. Dalšími možnými příznaky chřipky mohou být nevolnost, zvracení, průjem, zácpa či nechutenství. 

  • Kašel Kašel je charakteristickým příznakem onemocnění dýchacích cest. Jedná se vlastně o takový obranný mechanismus, kdy tělo reaguje na podráždění nebo se snaží zprůchodnit ucpané dýchací cesty. Při nachlazení přichází kašel teprve po několika dnech (čtvrtý nebo pátý den), když nejhorší příznaky už odezněly. U chřipky se kašel objevuje od začátku a jedná se o dráždivý suchý kašel. Po několika dnech se změní na vlhký kašel a dojde k vykašlávání hlenů.

 
chřipka


nachlazení

 
nástup

 
okamžitý

 
pozvolný

 
doba trvání

 
i více než 14 dní

 
zhruba týden

 příznaky


únava, horečka, bolest svalů, kloubů a hlavy, suchý kašel


zvýšená teplota, bolest v krku, rýma, vlhký kašel

 

 

Šup do peřin aneb jak na léčbu chřipky a nachlazení

V obou případech je důležitý klidový režim. Proto zalezte pod peřinu a naordinujte si několik dní volna. Podpořte imunitu v boji s nemocí, například vitamínem C a zvýšenou dávkou kozího kolostra. Můžete užívat léky na snížení horečky a úlevu od bolesti svalů, pomohou vám také pastilky na bolest v krku či léky podporující vykašlávání. Na přípravky proti kašli naopak zapomeňte jakkoliv je kašel nepříjemný, je důležité, aby se organismus zbavil hlenu.

Podrážděnou sliznici vám pomůže zklidnit zvlhčovač vzduchu (nebo mokrý ručník na topení). Esenciální olej se silicemi heřmánku, tymiánu, eukalyptu nebo máty příjemně uvolní sliznice i ucpaný nos a může vám ulevit také od bolesti hlavy. Nezapomínejte také na pitný režim – vhodné jsou bylinné čaje, voda bez bublinek nebo naředěný džus.

Důležité je zmínit, že antibiotika nejsou lékem na chřipku ani nachlazení. Obě onemocnění jsou totiž virového původu, antibiotika proto částečně zaberou pouze v případě, že se ke chřipce připojí bakteriální infekce. Pokud si tak naordinujete samoléčbu z přebytků v lékárničce, můžete si naopak spíše uškodit. O případném užívání antibiotik se vždy poraďte se svým lékařem.
betula-kolostrum-chripka-nachlazeni

Přecházení nemoci? Na to rovnou zapomeňte.

Chřipka se nás může držet klidně i 14 dní a často na ni pak naváže ještě bakteriální infekce, která si „smlsne“ na vyčerpaném organismu. Než budeme po prodělané chřipce úplně fit, může to trvat klidně i měsíc. Nachlazení trvá obvykle „jen“ týden, ani tak ale není radno ho podceňovat a s obojím byste se měli léčit doma v posteli. 

Zatímco nachlazení stačí „proležet alespoň první 3 dny, léčbu chřipky byste měli brát opravdu zodpovědně. Přechozená nebo nedoléčená chřipka může vést k zápalu plic, zánětu dýchacích cest, srdečního svalu nebo mozkových blan. Je proto důležité chřipku pořádně vyležet a do běžného života naskočit teprve tehdy, až odezní zvýšená teplota, únava a akutní příznaky. S nástupem do práce proto zbytečně nepospíchejte, můžete si tím spíš uškodit.

Nejdůležitější je prevence: Jak podpořit imunitu?

Otužování, pravidelný pohyb a pestrý jídelníček dnes už možná zní jako klišé. I přes zdravý životní styl se nám ale nemoci nemusí vyhnout a zejména v zimním období je vhodné naší imunitě trochu pomoci.  V Betule věříme, že v přírodě je síla, proto jsme pro vás sepsali celou řadu tipů, jak podpořit imunitu přírodní cestou.

Skutečným pomocníkem pro posílení imunity je kozí kolostrum, na které nedáme dopustit. Díky obsahu více než 130 aktivních látek pomáhá posilovat přirozenou obranyschopnost a výrazně také usnadňuje a zkracuje léčbu nemocí. Jak kolostrum správně dávkovat během nemoci i jako prevenci jsme pro vás přehledně sepsali v tomto článku.

Jak kolostrum pomohlo našim zákazníkům?

Můj manžel má zkušenost, že i když začal užívat vyšší dávky kolostra až druhý den nachlazení, byl i tak průběh nemoci výrazně mírnější a rychleji se uzdravil. Celkově tedy mohu potvrdit, že užívání kozího kolostra má kladný vliv na moji imunitu i zdraví mých blízkých a určitě ho doporučuji všem vyzkoušet.

Petra Batelková

 

Váš přípravek jsme se rozhodli vyzkoušet poté, co manželka již dva roky po sobě měla vždy celý podzim a část zimy rýmu a nachlazení. Olynth a podobné preparáty jsme kupovali po litrech, výsledek žádný. Kamarádka Petra nám doporučila vaše kozí kolostrum. Musím se přiznat, že k účinkům kolostra jsem měl apriori značnou “skepsi”. Realita ovšem předčila veškerá očekávání! Problémů se žena zbavila max do 10 dnů! Od té doby partnerka používá kolostrum denně jako prevenci, při potížích dvě tablety denně. Musím rovněž uvést, že po déle trvající bronchitidě bylo naordinováno kolostrum i mně, a výsledek se opět dostavil! Do týdne!! Kolostrum tedy užíváme na nachlazení, při nemoci (chřipka apod.) a vůbec jako pomoc organismu při potížích. Získali jste tedy dva skalní příznivce vašeho výrobku! Děkujeme, vřele jsme již doporučili i našim přátelům a známým.

Dalibor a Hana Zachovalovi

 

“Kozí kolostrum Betula se během posledních čtyř let stalo věrným spojencem naší čtyřčlenné rodiny. Sahám po něm, kdykoli mám pocit, že na mě”něco leze” a oblíbená přírodní medicína v přijatelnější formě vypáleného ovoce nestačí. Ačkoli je neužívám – s výjimkou zimních měsíců – pravidelně, jako letitý alergik zjišťuji, že kolostrum mírní některé nepříjemné příznaky této civilizační choroby.”

Andrea Jelínková

kolostrum-pro-deti