Jak správně užívat kolostrum během roku?

Jak správně užívat kolostrum během roku? 

 

V rukou právě držíte svou první lahvičku kozího kolostra a možná přemýšlíte, jak kolostrum správně užívat – brát ho každý den, nebo až když máte pocit, že „na vás něco leze“? A kdy je dobré dbát zvýšené opatrnosti a imunitu preventivně posílit? Poradíme vám, jak kolostrum užívat v průběhu celého roku, jak jej správně dávkovat dětem, a prozradíme i pár užitečných tipů, jak přeměnit užívání na zábavu.

Jak a kdy kolostrum užívat?

Aby byl účinek aktivních látek co největší, užívejte kolostrum na lačno (nebo s dostatečným odstupem po jídle) a tobolky důkladně zapijte. Nejlepší je užít kolostrum ráno ještě před snídaní.

 

Jak dětem užívání kolostra zpříjemnit? Co třeba vyrobit vyškrtávací kalendář, který umístíte na ledničku! Stačit vám k tomu bude čtverečkovaný papír a barevné fixy. Popusťte uzdu fantazii a nechte děti kalendář ozdobit barevnými ilustracemi. Uvidíte, že se pak budou na svou ranní dávku zdraví těšit o to víc! 

 porovnání tobolek kozí a dětské

TIP! Pokud je vám nebo vašim dětem nepříjemné polykat tobolky, můžete je snadno rozpůlit a jejich obsah rozmíchat ve lžíci jogurtu, medu nebo v oblíbeném nápoji. Jen pozor, aby nebyl nápoj horký! Vysoká teplota by zničila účinné látky. 

Prevence, nebo rychlá pomoc? 

Obě možnosti jsou správně! Pro efektivní posílení imunity doporučujeme kolostrum užívat pravidelně každé ráno. Pokud se o vás pokouší nachlazení, nebo už nemoc stihla propuknout, můžete dávky klidně nárazově zvýšit.

Preventivní užívání kolostra

Dospělým doporučujeme denně užívat 2 tobolky kozího kolostra, dětem pak 2 tobolky dětského kolostra. Užíváte-li kolostrum preventivně každý den, pak je vhodné dát si během roku občas pauzu. Nejlepší je to během léta, kdy nás nemoci ohrožují nejméně. To proto, aby si tělo na účinné látky „nezvyklo“ a nevytvořilo si rezistenci. 

 hlavní foto k jak kolostrum užívat

Kdy zvýšit dávku?

Pokud máte obzvlášť náročné období a preventivní dávkování kolostra nestačí, nebojte se dávku navýšit. Kolostrum je 100% přírodní lyofilizované kozí mlezivo a nelze se jím předávkovat. Jako rychlou „záchrannou brzdu“ v případě nachlazení nebo oslabené imunity mohou dospělí užívat až 15 tobolek kolostra denně, děti pak až 9 tobolek kozího, nebo 18 tobolek dětského kolostra. 

 

Zvýšené dávkování doporučujeme v těchto případech:

  • máte pocit, že „na vás něco leze“
  • cítíte se vyčerpaní nebo prožíváte stresující období
  • při nemoci a nachlazení
  • dětem před návratem do škol a školek
  • seniorům v období chřipek

 

Kolostrum během nemoci

Ani v případě, že vás nemoc skolí, není na záchranu pozdě. Zvýšeným dávkováním podáte své imunitě pomocnou ruku. Kromě imunoglobulinů obsahuje kolostrum také růstové faktory a další aktivní látky, které jsou schopné posílit obranyschopnost a urychlit regeneraci.

 

Kolostrum můžete kombinovat se všemi léčivy i antibiotiky. 

Jak na dávkování během roku?

Podzimní nachlazení a lednové chřipky nejsou jediným obdobím, kdy bychom měli o své zdraví dbát. Imunita dostává zabrat i během roku, a to i v obdobích, kdy by vás to možná ani nenapadlo. Pojďme se tedy podívat, kdy stojí za to naši obranyschopnost podpořit a zvýšit dávkování:

 

  • Jaro – období, kdy si s námi pohrává zvýšený výskyt alergií. Pokud patříte k těm, kteří probuzení přírody „obrečí“ a prokýchají, zvyšte v tomto období dávku kolostra.

  • Léto – ač vás to možná ani nenapadne, i v létě dostává naše imunita co proto. Na pozoru byste se měli mít, zejména pokud hodně cestujete nebo se často pohybujete v klimatizovaných prostorách. U dětí doporučujeme navýšit dávkování v srpnu, ať stihnete jejich imunitu posílit ještě před návratem do škol a školek.

  • Podzim – prudké ochlazení a časté změny teplot často odnese právě naše zdraví, proto kromě teplých ponožek a zvýšených dávek Céčka nezapomínejte ani na kolostrum. Seniorům doporučujeme preventivně navýšit dávku v období chřipek.

  • Zima – zejména v období před Vánoci přispívá ke chladnému počasí ještě zvýšená hladina stresu. Kolostrum vám však může pomoci i v případě, že se cítíte unavení a vyčerpaní. Proto nezapomeňte dbát o svou imunitu, ať si novoroční lyžovačku užijete ve zdraví!

 

Univerzální návod na to, kdy dávky zvýšit a kdy kolostrum naopak vysadit, bohužel neexistuje. Řiďte se svým životním stylem, pocity a zkuste plánovat – pokud víte, že vás nebo vaše děti čeká náročné období, zvyšte dávku nejlépe s předstihem, ať je tělo na zátěž připravené.