Mapa farem: zjistěte, odkud pochází vaše kolostrum

Mapa farem: zjistěte, odkud pochází vaše kolostrum

Kolostrum se vyrábí z mleziva, což je první mateřské mléko koz, případně krav. Mlezivo získáváme od více než 150 farmářů z Česka a Slovenska. S farmáři udržujeme přátelské vztahy a dbáme na to, aby kolostrum pocházelo z farem, kde je o zvířata dobře postaráno. Vy se o tom teď můžete přesvědčit také! Omrkněte naši novou mapu farem a zjistěte, odkud pochází právě vaše kolostrum. 

 

Kolostrum se vyrábí z mleziva, což je prvotní mléko, které se tvoří bezprostředně po porodu. Je plné imunoglobulinů a dalších zdraví prospěšných látek potřebných k tomu, aby kůzlátko v novém prostředí prospívalo a vytvořilo si silnou imunitu.

 

Novorozené kůzle má žaludek o velikosti vlašského oříšku a na jedno přisátí vypije přibližně deci mléka. Kozí máma ho však má v zásobě mnohem více! Proto přichází na řadu Betula. Pro výrobu kolostra využíváme přebytky mleziva, které kůzlata během prvních 24 hodin nevypijí. Zdraví a spokojenost koz je pro nás na prvním místě. Přečtěte si více o tom, jak mlezivo získáváme a jaké etické zásady dodržujeme.

 

Mlezivo odebíráme od více než 150 farmářů z Česka a Slovenska. S farmáři udržujeme přátelské vztahy, všechny farmy dobře známe a pravidelně kontrolujeme. Kozy, případně krávy, od kterých kolostrum odebíráme, jsou chovány přirozeným způsobem – na pastvě. Zdravá a spokojená zvířata, která se mohou volně pást, vylučují první mléko bohatější na účinné látky.

Jak vyrábíme kolostrum? 

 

Eticky odebrané přebytky mleziva putují od farmářů k nám, do betulí výrobny, kde celý proces probíhá ručně. Mléko uchováváme v mrazicích boxech a každý vzorek necháváme otestovat Státním zdravotním ústavem v Ostravě.

 

Po kontrole se rozhodneme, které vzorky zkombinujeme, aby mělo výsledné kolostrum co největší potenciál a obsah aktivních látek. Mlezivo rozmrazíme a během filtrace smícháme vybrané vzorky.

 

Dále přichází na řadu lyofilizace, tedy sušení mrazem. Oproti pasterizaci má tato metoda tu výhodu, že mlezivo nepřichází o cenné látky. Lyofilizované kolostrum pak putuje do Ostravy na další kontrolu. 

 

Nakonec kolostrum naplníme do tobolek, uzavřeme do skleněných dóziček a na obal přidáme informace o šarži. Věděli jste, že v každé šarži najdete kolostrum až z 20 různých farem?

Proč je důležité míchat kolostrum z více zdrojů?

Ne nadarmo se říká: mlsný jako koza! Kozy totiž nespasou jen tak něco. Svou potravu si pečlivě vybírají a kromě trávy spásají především bylinky nebo mladé větvičky, které při pasení aktivně vyhledávají. Právě díky rozmanité stravě je kozí kolostrum tak bohaté na účinné látky. 

 

Každá farma má přitom odlišnou vegetaci. Někde si kozy pochutnávají na větvičkách z nejrůznějších keřů, jinde zase spásají svahy porostlé léčivými bylinkami. Abychom této výhody a rozmanitosti využili naplno, mícháme v jedné šarži kolostrum až z 20 farem. Díky tomu dokážeme zajistit, aby byl obsah aktivních látek co možná největší a nejpestřejší.

Zjistěte, odkud pochází právě vaše kolostrum

Zajímá vás, odkud se vzalo kolostrum ve vaší lahvičce? Teď už to můžete snadno zjistit. Představujeme vám mapu farem – novou interaktivní mapu, ve které uvidíte všechny farmy, od kterých mlezivo odebíráme. 

 

Po zadání čísla šarže, které najdete na obalu kolostra, se dozvíte, odkud pochází právě to vaše.


Mapa farem