Jaro bez kýchání: Bojujte s alergií přírodní cestou

Jaro bez kýchání: Bojujte s alergií přírodní cestou

 

Rýma, dušnost, únava nebo oteklé a zarudlé oči – to jsou jen některé z příznaků pylové alergie. Spolu s probouzející se přírodou se ve vzduchu začínají objevovat první alergeny, které v průběhu jara a léta potrápí až třetinu populace. Co je ale vlastně příčinou alergií? A dá se na alergii vyzrát, nebo alespoň omezit její projevy? 

Vzpoura imunitního systému

Co je to alergie a proč vzniká? K alergické reakci dochází vlivem nepřiměřené odezvy naší imunity. Pokud imunitní systém výrazněji reaguje na látky, které jsou běžně neškodné, mluvíme o alergické reakci. Těmto látkám říkáme alergeny a obvykle se jedná bílkoviny rostlinného nebo živočišného původu.

 

Proč alergie vznikají, není dodnes přesně známo. Zatímco moderní medicína příčinu alergií dosud spolehlivě neodhalila, přírodní medicína vidí problém ve střevech a játrech a jako hlavní důvod vzniku alergií uvádí zanesený organismus vlivem nezdravého životního stylu, stresu nebo zhoršujícího se životního prostředí.

 

Spouštěčem alergických reakcí jsou tzv. žírné buňky, které se nachází zejména pod kůží a na sliznici střev a plic. Když se na žírné buňky naváže látka, kterou identifikují jako alergen, odpovídají velice silnou imunologickou reakcí – doslova se rozprsknou a vypustí do okolí řadu látek (například histamin),, které zapříčiňují svědění, pálení a další alergické projevy.

 

„Vše začíná ve střevě, kde je lokalizována velká část imunitního systému. Můžeme si střevo představit jako místo, kde jsou určitá imunitní čidla, která vyhodnocují, zda jsou konkrétní bílkoviny a jiné látky pro tělo vhodné, nebo ne. Právě ve střevech začíná ta chybovost a nepřiměřené imunitní reakce pak mohou vést k alergiím, ale i jiným projevům,“ vysvětluje MUDr. Radan Gocal.

Alergie a pylový kalendář

Začátek sezóny alergií závisí na počasí. Alergeny se ve vzduchu objeví, jakmile začnou kvést první stromy a trávy – nejčastěji tedy v průběhu března, v případě mírné zimy se však první pyly mohou objevovat už během února. Sezóna pak trvá až do října. 

 

To ale nutně neznamená, že byste měli být usmrkaní od jara až do podzimu. Každý je citlivý na jiný alergen, tedy na jiný druh pylu. Kritické období vám pomůže určit tzv. pylový kalendář, který uvádí, kdy které rostliny kvetou a jaké pyly ve vzduchu aktuálně poletují.

Příznaky alergie na pyl

Alergická reakce vzniká nejčastěji v místě kontaktu alergenu s imunitním systémem: v případě pylových alergií jsou proto postiženy zejména sliznice dýchacích cest, případně pokožka.

Pylová alergie se u každého může projevovat jinak. Mezi nejčastější příznaky alergie na pyl patří:

  • rýma a ucpaný nos
  • kašel
  • dušnost
  • škrábání v krku
  • slzení a otoky očí
  • zánět spojivek
  • svědění okolo očí a rtů
  • ekzém a svědění kůže
  • bolest hlavy v oblasti čela
  • únava
  • poruchy spánku

 

Ve zdravém těle zdravý duch: jak tedy vyzrát na alergii?

Symptomatická léčba 

Současná moderní léčba je především symptomatická. To znamená, že se soustředí na zmírnění nebo úplné zastavení projevů alergií za využití antihistaminik a kortikosteroidů, které mají za úkol tlumit imunitní systém. Jejich užívání s sebou však může nést nepříjemné vedlejší účinky – v případě kortikosteroidů vysoký krevní tlak, pomalé hojení ran a emoční nestálost. Antihistaminika pak mohou způsobovat únavu, rozmazané vidění, sucho v ústech či problémy se soustředěním a nízký krevní tlak. 

Zatočte s alergií přírodní cestou

Nebylo by proto lepší zaměřit se spíše na příčinu alergií? Nežádoucí alergické projevy vám může pomoci tlumit správná životospráva, která začíná zdravým jídelníčkem. My v Betule zároveň věříme, že příroda ví nejlépe, jak na imunitu i alergie.

 

„V potravinách je v současné době mnoho látek, které mají vliv na spuštění alergických reakcí tím, že poškozují střevo, a tím pádem i imunitu. Stačí si dohledat oficiální zdroje a hodnocení některých éček. Prvním krokem by proto měla být úprava jídelníčku a snaha o konzumaci přirozených potravin, nejlépe v bio kvalitě. Také péče o střeva je velmi důležitá, protože přímo souvisí s podporou imunity.“                      MUDr. Radan Gocal

 


Zkuste proto při boji s alergiemi sáhnout po přírodních doplňcích nebo využít některou z osvědčených „babských rad“:

 

Jezte zdravě.

Dbejte na vyvážený jídelníček založený na čerstvých potravinách, ovoci a zelenině. Střevům prospějí doplňky stravy s vysokým obsahem vlákniny. Vyhněte se polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám, které obsahují řadu nezdravých aditiv a mohou ve střevě podporovat růst škodlivých bakterií.

 

Hýbejte se.
Pohyb má pozitivní vliv na střevní mikrobiom. A to ani nemluvíme o tom, jak vaší imunitě prospěje pobyt na čerstvém vzduchu! Nebojte, nemusí z vás být maratonec. Stačí, když si denně najdete alespoň půl hodiny na svižnou procházku. 

 

Podpořte svůj mikrobiom. 

Už víte, že imunita začíná ve střevech. Jak mikrobiom podpořit, kromě zdravé stravy a pohybu? Zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny nebo kvalitní probiotika v kapslích. Funkce tlustého střeva podpoří také Colon Detox s obsahem aktivního uhlí a vlákniny. 

 

Hledejte pomoc v přírodě.

Projevy alergií vám mohou pomoci zmírnit specifické potraviny a v nich obsažené látky, jako jsou například: 

  • Bromelain – tento enzym obsažený v ananasu má dle studií schopnost tlumit otoky a záněty, ale také snižovat přecitlivělost organismu.
  • Kvercetin – najdeme jej v bobulích, brokolici nebo paprice. Díky svým antioxidačním schopnostem dokáže podpořit imunitní systém a přiblížit jeho reakce normálu. 
  • Prolin – PRP (na prolin bohatý peptid) je obsažen v kozím kolostru. Kromě tvorby kolagenu má prolin pozitivní vliv také na správnou funkci imunitního systému. 
  • Med – včelí produkty jsou prospěšné pro naši imunitu i celkové zdraví. Pokud trpíte pylovou alergií, může vám med pomoci vybudovat imunitu vůči rostlinám v okolí. Vždy proto nakupujte med z lokálních zdrojů. 

 

Tipy pro alergiky: Jak přežít pylovou sezónu?

Sezóna alergií je v plném proudu, nos máte z neustálého smrkání už úplně rozedřený a přemýšlíte, jak jen se v tom pylovém pekle volně nadechnout? Pokud se vaše imunita s pylovou sezónou ještě nestihla poprat, máme pro vás pár tipů, které zmírní vaše utrpení:

 

Důkladně vyvětrejte hned ráno, kdy se vzduchem ještě nevíří tolik pylu. Pomoci mohou také speciální protipylové sítě do oken. 

 

Zbavte se pylu. Pyl ulpívá na vlasech, oblečení i na pokožce. Proto se po příchodu domů osprchujte a převlékněte do čistého oblečení. Z bytu pomůže pyly odstranit čistička vzduchu a vysavač s HEPA filtrem, který zachytí i mikroskopické částice.

 

Chraňte se. Sluneční či dioptrické brýle zamezí vniknutí pylu na citlivou sliznici očí. Pobyt venku během dne se v období pylové alergie snažte omezit na minimum. Pokud vám pylová alergie způsobuje ekzémy, volte oblečení s dlouhým rukávem z prodyšného materiálu, ve kterém se nebudete potit.

 

Plánujte. Alergie dokáže dovolenou či výlet pěkně zkazit. Sledujte proto pylový kalendář i aktuální pylovou situaci a přizpůsobte své plány rozmarům přírody. 

 

Buďte připravení. V období, kdy vás sezónní alergie trápí nejvíce, s sebou noste osobní lékárničku. Neměl by v ní chybět nosní sprej nebo mořská voda, která uvolní dutiny a opláchne nosní sliznici od pylových částic. V případě opravdu silné alergie vám mohou pomoci také výše zmíněné léky, o užívání antihistaminik se však vždy poraďte se svým lékařem.

Pylová alergie u dětí

Pylové alergie se u nejmenších dětí projevují jen zřídka, častěji se objevují až s přibývajícím věkem. Určitě však není od věci dětskou imunitu od raného věku posilovat a minimalizovat tak riziko projevu pylové alergie někdy v budoucnu. Nastavení imunity totiž probíhá prakticky od narození.

 

Důležité je už samotné kojení, prostřednictvím kterého předává maminka miminku cenné protilátky a imunoglobuliny. Ty pomáhají utvářet a posilovat imunitní systém. Tyto látky obsahuje také kolostrum, které máme k dostání i ve variantě určené přímo dětem

 

Dětem také prospívá trávit od útlého věku hodně času venku a být v kontaktu s přírodou. Díky tomu přijdou do styku s rozmanitými bakteriemi, parazity či potenciálními alergeny, na kterých mohou trénovat svůj imunitní systém. 

 

Kromě toho doporučují imunologové také ranou předškolní docházku. Imunita sice zpočátku dostává v kolektivu pěkně zabrat, je však potřeba, aby se imunitní systém setkal s co nejvíce infekcemi a vybudoval si paměťové buňky, které pomohou bránit organismus v budoucnu.

 

Závěrem bychom rádi řekli, že ačkoliv nejsou alergie a příčiny jejich vzniku dosud zcela objasněné, dokážeme našemu imunitnímu systému pomoci jeho nepřiměřené reakce zmírnit správnou životosprávou. Každý organismus však reaguje jinak, proto je důležité mít trpělivost, zkoušet a postupně najít přístup, který vám bude vyhovovat. 

 

 Správné odpovědi z e-mailingového kvízu: B, B, C, A, B