Jarní detox: jak na zdravou očistu organismu?

Jarní detox: jak na zdravou očistu organismu? 

 

Jaro je obdobím nových začátků. Příroda se probouzí po dlouhé zimě a my se hrneme do důkladného jarního úklidu. Vymést šuplíky, umýt okna, zbavit se nepotřebného… zapomínat bychom ale neměli ani na náš organismus! Jak na šetrný přírodní detox, který nám neublíží?

 

Proč podstoupit jarní detox?

Naše těla jsou denně vystavena nebezpečným toxinům a škodlivým látkám, které na nás číhají v potravinách, kosmetice, ale i ve vzduchu, který dýcháme. Tyto toxiny zatěžují zejména naše střeva, játra, ledviny a pokožku. Může se jednat o všudypřítomné plísně či bakterie, v dnešní době je ale problémem zejména potravinová chemie v podobě nejrůznějších barviv, dochucovadel nebo pesticidů. Našemu trávení pak dávají zabrat také průmyslově zpracované potraviny plné cukrů, soli a nezdravých transmastných tuků.

Za očistu jsou zodpovědná především játra a střeva, důležitou roli ale hrají také ledviny, plíce nebo pokožka. Detoxikace pak v našem těle probíhá neustále – organismus se nonstop stará o to, aby se nežádoucích látek zbavil, v dnešní době však může být toxická zátěž nad jeho možnosti. Proto není od věci očistu trochu podpořit. 

Jak na jarní očistu? 

Nejprve si řekneme, jak určitě ne: Zapomeňte na drastické diety, zdlouhavé půsty nebo „zázračné“ kúry, jejichž výsledkem je jen prázdná peněženka a rozhozené trávení. 

Začněte u střev

Zdraví začíná ve střevech – a stejně tak by měla i očista. Ve střevech sídlí až 70 % našeho imunitního systému, musíme se o ně proto řádně starat. Narušená funkce střev a rozhozený mikrobiom mohou vést nejen k trávicím obtížím, ale i k vážnějším onemocněním. Prvním krokem k očistě trávicího ústrojí by měla být úprava jídelníčku:

  • Dejte sbohem průmyslově zpracovaným potravinám. Rafinované cukry, ztužené tuky, éčka a přemíra soli: tyhle „dobroty“ váš organismus s klidem oželí. Zapomeňte proto na návštěvy fast foodů a večerní nájezdy na krabici se sladkostmi a raději si doma připravte zdravé jídlo.

  • Omezte konzumaci masa. Přemíra (zejména červeného) masa nám neprospívá nejen kvůli riziku vysoké hladiny cholesterolu. Pro střeva je také poměrně náročné ho strávit. Zpestřete svůj jídelníček rostlinnými bílkovinami ze sóji nebo luštěnin. Třeba objevíte nový oblíbený recept!
  • Zařaďte do jídelníčku více čerstvých potravin. Jsou lehce stravitelné a plné živin. Pokud vám to peněženka dovolí, sáhněte po BIO kvalitě, abyste se vyhnuli zmiňovaným pesticidům a další nežádoucí chemii.

  • Jezte probiotika a prebiotika. Zatímco probiotika jsou prospěšné střevní bakterie, prebiotika slouží jako potrava pro tyto malé pomocníky. Obojí získáte buď vhodným jídelníčkem, nebo v podobě doplňků stravy. U doplňků je pak obzvlášť důležité ohlídat si kvalitu.

 
Podpořte očistu střev přírodními doplňky stravy:

Nutribiotic obsahuje směs rozpustné i nerozpustné vlákniny, fruktooligosacharidů, inulinu a tzv. rezistentního škrobu, kterých je v běžném jídelníčku často nedostatek. Vláknina je zásadní pro výživu střevního mikrobiomu a podporuje trávení. Nutribiotic díky tomu podporuje růst přátelských bakterií a reguluje tvorbu cukru v krvi, což je klíčové pro udržení energie a dobrého zdraví.
Užívání: 1 odměrku rozpusťte ve 2 dcl vody a užívejte ráno spolu s probiotiky.

Colon detox je skvělý pomocník, který by při jarní očistě rozhodně neměl chybět. Je totiž speciálně navržen pro podporu detoxikace trávicího systému. Obsahuje aktivované dřevěné uhlí pro navázání toxinů a jejich vyloučení z těla, vlákninu a výtažky z bylin, které podpoří správnou funkci tlustého střeva.
Užívání: 1 odměrku (7,5 g) rozmíchejte ve 2 dcl vody nebo džusu a pak ještě důkladně zapijte. Užívejte na lačno, tedy ráno před snídaní, nebo večer 1–2 hodiny po jídle. 

A co půst: ano, nebo ne?

Půst před Velikonocemi praktikovali už naši předkové. A zdaleka neměl jen náboženský význam. Díky půstu dostanou střeva šanci očistit se od usazenin a nestravitelných látek. Na půst se ale musí s rozumem!

Pokud budete celý měsíc pít jen kokosovou vodu, tělo nebude přijímat dostatek důležitých živin a spíše si tím uškodíte. Proto pamatujte, že jarní detox se rozhodně nerovná hladovka. Chcete-li jarní očistu zahájit půstem, zkuste například ten přerušovaný nebo jednodenní. A pokud ucítíte, že vám hladovění neprospívá, netlačte své tělo přes limit. Můžete tím napáchat víc škody než užitku. 

Játra: čistička organismu

Játra jsou dalším orgánem, na který byste při jarní očistě neměli zapomínat. Jsou zodpovědná za detoxikaci organismu a odvádění škodlivin z krve. Játrům ulevíte, pokud z jídelníčku vyřadíte tučná jídla a alkohol

Správnou funkci jater můžete naopak podpořit bylinkami nebo doplňky stravy, jako jsou jaterní čaje a preparáty obsahující ostropestřec mariánský. Na jaře můžete využít mladé kopřivy, kořen pampelišky nebo medvědí česnek, které jsou plné antioxidantů.

Jak na detox pokožky?

Kůže slouží jako jakási prvotní bariéra mezi organismem a vnějším prostředím, proto bychom na ni neměli zapomínat. Začněte úklidem vaší kosmetické taštičky a zkuste najít vhodné přírodní alternativy komerčních produktů, které pokožku zatěžují parabeny a další zbytečnou chemií.

Do jídelníčku zařaďte doplňky a potraviny, které kůži prospívají. Zajímat vás budou především vitamíny C, E, B–komplex, selen a zinek. A samozřejmě nezapomínejte na péči zvenčí. Důkladné čištění pleti, dostatečná hydratace a péče dělají divy. Vyzkoušejte třeba hydratační krém s kozím kolostrem, který pokožku hydratuje, vyživí a ochrání

 foto detox nápoje

Nezapomínejte na detox ani během roku

„Na jaře si projdu očistou, takže se budu moct v létě s klidem povalovat u vody a házet do sebe jeden langoš za druhým. Tak přesně takhle to nefunguje. 

O svůj organismus byste neměli pečovat jen na jaře v záchvatu očistných kúr. Berte jarní detox jako takový odrazový můstek a starejte se o své tělo v průběhu celého roku – uvidíte, že budete mít obecně mnohem více energie a budete se cítit lépe a lépe každým dnem. Kromě vyváženého jídelníčku nezapomínejte ani na pitný režim, dostatek pohybu a důkladný odpočinek