Jak dávkovat kolostrum v těhotenství a při kojení? A je bezpečné?

Nejste si jistá, jestli je bezpečné užívat kolostrum v těhotenství? V článku najdete všechny informace o kolostru a posílení imunity v těhotenství. 

 

Kolostrum v těhotenství a při kojení: Je bezpečné ho užívat? 

Gratulujeme, budete maminkou!, Ať už na příchod miminka teprve čekáte, nebo si mateřství už nějaký ten pátek užíváte, je možné, že právě hledáte ověřené informace a zadala jste do Googlu třeba: oslabená imunita v těhotenství, jak posílit imunitu, nebo kolostrum v těhotenství. Pojďme si projít, jak to s tím kolostrem a podporou zdravé imunity nastávajících maminek vlastně je.

 Zdravá maminka, zdravé miminko

Tuhle rovnici asi nemusíme složitě rozebírat. Pokud jste trpěla oslabenou imunitou ještě před otěhotněním, v těhotenství dostane vaše obranyschopnost opravdu zabrat. Imunita ženy se během těhotenství totiž musí změnit.

Rostoucí plod je pro těhotnou maminku zčásti „cizím tělesem“, které by se imunita, zvyklá bojovat s viry, měla snažit z těla vypudit. Naštěstí to příroda vymyslela chytře – tuto obranyschopnost částečně potlačí, a miminko tak v bříšku může prosperovat. To ale znamená, že je oslabená také celková schopnost těla bojovat s viry. Maminka pak může být náchylnější k virovým infekcím, a to zvláště v prvním trimestru. 

tehotna 1024x768pix

Jak tedy podpořit imunitu v těhotenství? 

  • Kolostrum

No a jak je to tedy s tím kolostrem v těhotenství? Můžete ho užívat na podporu imunity? Obecná odpověď zní: Ano! Vybírejte ale pouze kvalitní produkty. Ty se poznají snadno – odškrtávejte s námi: 

✔ 100% kozí kolostrum mixované z různých zdrojů,

✔ mrazem sušené, aby se neztratily cenné látky pasterizací,

kontrolované v laboratořích, protože bezpečnost je na prvním místě,

✔ s prokazatelným místem původu. (odkaz na mapu farem)

Pokud byste si však byla nejistá, nebo máte specifické požadavky, určitě se nebojte zeptat svého lékaře. 

  • Pohyb a odpočinek

Rozumíme tomu, že zvláště v prvním trimestru (v období nechutenství a nevolností) to s pohybem asi žádná hitparáda nebude. Nebojte, jak se často říká, je to jen období. Až vám bude lépe, nebojte se zajít na jógu pro těhotné, vyrazit ven na procházku nebo jen vyměnit výtah za schody

Stejně tak důležitý je i odpočinek. A ne, nemyslíme nekonečné scrollování na Facebooku z gauče. Kvalitní odpočinek bez modrého světla je důležitý především pro relax od každodenního shonu. Schválně, kdy jste si doma naposledy zahráli deskovku, přečetli knížku nebo si jen tak zatančili? Hýčkejte se a hýbejte se. 

  • Žádné velké změny

Možná se vám svět přetočil vzhůru nohama… snažte se je ale udržet na zemi. Přivést na svět nové děťátko je pro ženský organismus obrovská (i když krásná) zátěž. Nedělejte v těhotenství ani při kojení ukvapené a radikální změny, jděte spíše cestou menších udržitelnějších krůčků.

  • Zdravá strava

Jak určitě víte, pestrá a vyvážená strava je alfou a omegou zdravého životního stylu. Vsaďte na ryby, ořechy, luštěniny, zakysané mléčné výrobky a spoustu zeleniny. Pokud jste těhotná, nebraňte se chutím, ale dopřejte si vše v rozumné míře. A pokud cítíte, že je načase – zvláště na podzim a v zimě – doplnit vitamín C, vsaďte na kvalitní preparáty. 

Liposomální vitamín C má až 95% vstřebatelnost, protože se dokáže díky lipidovým váčkům dostat přes žaludek až do střeva, kde se vstřebá do krve. Je to silný antioxidant, který nejen že podporuje imunitní systém, ale také zlepšuje vstřebávání železa, což je v těhotenství více než žádoucí. 

 

A co kolostrum při kojení? 

Nemusíte se bát. Je úplně stejně vhodné jako v těhotenství! To potvrzují i zkušenosti maminek, které užívaly kozí kolostrum po celou dobu.

Dávkování v těhotenství a při kojení je pak stejné jako vždy – můžete užívat kolostrum buď pravidelně, nebo po něm sáhnout jako po záchranné brzdě, když na vás „něco poleze“. 

 

Ještě přesně nevíte, co je kolostrum (colostrum)?

Kolostrum je první mateřské mléko, které obsahuje vysoké množství protilátek a živin nezbytných pro vývoj imunitního systému novorozence. Pravidelné užívání kolostra během těhotenství a kojení může pomoci posílit imunitu matky i dítěte, což znamená nižší riziko infekcí a nemocí. Přečtěte si o něm víc tady