Kozí kolostrum: 15+1 nejčastějších otázek a odpovědí

Kozí kolostrum: 15+1 nejčastějších otázek a odpovědí

Denně se na nás zákazníci obrací s nejrůznějšími dotazy ohledně kozího kolostra: k čemu je dobré, jak správně dávkovat sobě či dětem, nebo zda je možné kolostrum užívat spolu s dalšími léky. Vybrali jsme pro vás ty nejčastější otázky, na které jsme přehledně odpověděli. Berte proto tento článek jako takového malého průvodce. A pokud nenajdete odpověď na svoji otázku, nebojte se nás zeptat!

 

  1. K čemu je kolostrum dobré?
    V prvních hodinách a dnech po porodu je kolostrum klíčové pro zahájení plnohodnotného vývoje novorozenců. Mlezivo obsahuje více než 130 aktivních látek! Patří mezi ně například imunoglobuliny posilující imunitu, růstové faktory zajišťující správný vývoj a regeneraci, vitamíny A, B a E nebo lactoferin posilující střevní mikroflóru. 
  2. Jak a kdy kolostrum užívat?
    Aby byl účinek aktivních látek co největší, užívejte kolostrum na lačno (nebo s dostatečným odstupem po jídle) a tobolky důkladně zapijte. Nejlepší je užít kolostrum ráno ještě před snídaní.
  3. Mohu kolostrum užívat dlouhodobě?
    Ano! Kolostrum doporučujeme užívat pravidelně. Tobolka kozího kolostra denně se postará o dlouhodobé posílení imunity. V případě nemoci či oslabené imunity můžete dávkování nárazově zvýšit. Více se o správném dávkování kolostra dozvíte v našem článku
  4. Mohou kolostrum užívat děti mladší 3 let?
    Kolostrum Betula Pendula je 100% přírodní produkt bez vedlejších účinků. Mnoho našich zákazníků kolostrum kupuje právě pro malé děti, z legislativních důvodů jsme však nuceni na etiketě uvádět formulaci „Produkt není vhodný pro děti do 3 let“. Než se rozhodnete, zda kolostrum podávat dětem mladším 3 let, poraďte se s lékařem. 
  5. Mohu kolostrum užívat během těhotenství a při kojení? 
    Ano. Kolostrum (nastávajícím) maminkám nijak neškodí. Obecně však platí, že byste měla vybírat takové doplňky stravy, které mají ověřený původ a odpovídající laboratorní testy. Pokud byste přesto měla pochybnosti nebo specifické požadavky, nebojte se zeptat svého lékaře.
  6. Mohu se kolostrem předávkovat?
    Předávkování kolostrem není možné. Jedná se lyofilizované kozí mlezivo bez chemických látek. Proto podobně, jako se nemůžete předávkovat například mlékem, nelze se předávkovat ani kozím kolostrem.
  7. Má kolostrum nějaké nežádoucí účinky?
    Kozí kolostrum je čistě přírodní produkt bez chemických látek a dalších aditiv. Žádné nežádoucí účinky při užívání produktu jsme nezaznamenali.
  8. Mohu kolostrum užívat, i když beru současně jiné léky?
    Námi nabízené kolostrum je 100 % přírodní mrazem vysušené kolostrum bez příměsí chemických látek, proto je bezpečné i při užívání s jinými léky (např. antibiotika), potravinovými doplňky či vitamíny. Na druhé straně, některé léky mohou snižovat účinnost kolostra, proto je doporučujeme užívat s dostatečným časovým odstupem (min. 30 min. před nebo po). Máte-li k užívání kolostra jakékoliv otázky, obraťte se na nás, nebo se poraďte se svým lékařem.
  9. Způsobuje kolostrum alergické reakce?
    U osob vysoce citlivých na mléčnou bílkovinu je třeba ověřit reakci. Obecně je však kolostrum alergiky bez potíží snášeno, jelikož mléčnou bílkovinu buď vůbec neobsahuje, nebo jen v nepatrném množství. Ani osoby s intolerancí laktózy nemají při užívání kolostra potíže, obsah laktózy v kolostru je zanedbatelný.
  10. Co když mé děti nechtějí polykat tobolky?
    Speciálně pro děti jsme vyvinuli dětské kolostrum obsahující menší tobolky, které se dětem snadno polykají. Pokud mají vaše děti s užíváním tobolek problém, můžete tobolku otevřít a kolostrum rozmíchat ve studeném nápoji. 
  11. Odkud pochází vaše kolostrum?
    Kolostrum Betula pochází z farem v Česku a na Slovensku. S farmáři jsme v osobním kontaktu a dbáme na to, aby bylo o zvířata na farmách dobře postaráno. Věříme totiž, že spokojené a zdravé kozy dávají to nejlepší kolostrum. Původ konkrétní lahvičky kolostra můžete snadno ověřit na mapě farem
  12. Jaký je rozdíl mezi kolostrem a kozím mlezivem?
    V zásadě se jedná o totéž. Mlezivo je hustá nažloutlá tekutina, která se u koz tvoří před porodem a těsně po něm. Zpracováním mleziva vzniká kolostrum (colostrum).
  13. Jak vybrat správné kozí kolostrum?
    Na internetu dnes najdete bohatou nabídku kozího kolostra, které se může výrazně lišit kvalitou i cenou. Při výběru se vždy dívejte na složení a původ kozího kolostra, na způsob zpracování a na to, jak dlouho od porodu mláděte je kolostrum sesbíráno. V ideálním případě by kozí kolostrum mělo obsahovat jen 100% kozí mlezivo a mělo by být z lokálních farem. Pokud v kolostru narazíte na chemická aditiva, protispékavé látky, éčka nebo jiné zbytečnosti, raději se porozhlédněte jinde.
  14. Jaký je rozdíl mezi kozím a kravským kolostrem?
    Na kvalitu kolostra mají zásadní vliv podmínky, ve kterých jsou zvířata chována. Kozy jsou na pastvě mnohem častěji, pasou se jen těmi nejšťavnatějšími částmi trávníku a aktivně vyhledávají léčivé bylinky – ne nadarmo se říká: mlsný jako koza! Díky tomu mají kozy jeden z nejsilnějších imunitních systémů mezi savci a nemocné jsou skutečně zřídka. Obecně lze proto říci, že kozí kolostrum je účinnější než kravské. V naší nabídce však najdete také kombi kolostrum obsahující kozí i kravské mlezivo. Je cenově dostupnější a pomůže při lehčích obtížích. 
  15. Je kolostrum Betula pasterizované?
    Není. Pasterizace snižuje účinnost kolostra až o 30 %. Před zakoupením kolostra se proto vždy podrobně informujte, jakým způsobem je kolostrum zpracováno. Přečtěte si další důvody, proč kolostrum nepasterizujeme.
  16. V čem se kolostrum Betula liší od ostatních značek na trhu?
    Kozí kolostrum vyrábíme s láskou a od začátku do konce zpracováváme ručně. S farmáři udržujeme osobní vztahy a všechny farmy pravidelně navštěvujeme. Během celého procesu dbáme na to, aby si kolostrum zachovalo maximum účinných látek a bylo pro vaše zdraví skutečně prospěšné. 

 

Nenašli jste v článku odpověď na svou otázku? Ozvěte se nám na e-mail info@betula.cz nebo na tel. +420 776 273 392. Rádi vám pomůžeme. 

Tým Betula Pendula