Kozí kolostrum vs. kozí mlezivo – jaký je v nich rozdíl?

Googlíte, jaký je rozdíl mezi kolostrem a kozím mlezivem a nemůžete se dopátrat odpovědi? V Betule jsme pro vás sepsali přehledné info a přidali jsme i krátké povídání o účincích kozího kolostra.

Kozí mlezivo je prvotní mléko, kolostrum je hotový produkt

Jaký je rozdíl mezi kozím mlezivem a kolostrem (colostrem)? Dá se říct, že kozí kolostrum a kozí mlezivo je vlastně totéž. My v Betule jsme se ale rozhodli oba pojmy přeci jen rozlišit. Jako kozí mlezivo označujeme prvotní mléko, které koza vytváří po porodu kůzlat.

A kozím kolostrem nazýváme hotový, už zpracovaný produkt, který najdete v našem e-shopu

Kozí mlezivo je žlutá tekutina

Kozí mlezivo kozy (maminky) vytvářejí asi 3–5 dní před porodem kůzlat. Jedná se o prvotní „mléko“, ale de facto to mléko není. Je to velmi hustá, nažloutlá až žlutá tekutina, která je doslova napumpovaná imunitou prospěšnými látkami. Jakmile se po porodu kůzlata napijí, budují si díky mlezivu imunitu, která je stěžejní pro jejich přežití a pevné zdraví.

Kozí mlezivo je nejúčinnější v prvních hodinách po porodu kůzlat. Postupně jeho účinky slábnou, až se z mleziva stane běžné kozí mléko, jak ho znáte třeba z obchodu.

kolostrummlezivo5-450x300
Kozí mlezivo po lyofilizaci
Vzorek z každého mleziva kontrolujeme 

Přebytečné mlezivo je potřeba vydojit, jinak by ve vemeni mohla vzniknout mastitida (zánět mléčných žláz). A právě tohle kvalitní přebytečné mlezivo putuje od farmářů do naší výrobny v Troubsku, a z výrobny rovnou k vám. 

 

Aby bylo vše 100% bezpečné, vzorek z každého kolostra, které nám farmáři pošlou v nativní nebo mražené podobě, necháváme zkontrolovat ve Státním zdravotním ústavu v Ostravě. Až teprve poté mlezivo lyofilizujeme a tobolkujeme. 

Kozí vs. kravské kolostrum 

Kravské kolostrum je alternativou kozího kolostra, které najdete i na našem  e-shopu v produktu kolostrum KOMBI. Kozí mlezivo obsahuje v porovnání s kravským kolostrem méně α-s1 kaseinu a více α-s2 kaseinu, proto kozí kolostrum často nevadí ani alergikům. 

 

O kozách se navíc říká, že mají mimořádně „mlsný jazýček“, proto si můžete být jistí, že kozí kolostrum opravdu obsahuje jen to nejlepší z přírody. 

 

Kozí kolostrum – účinky

Kozí mlezivo obsahuje více jak 130 účinných látek. Je plné biologicky aktivních látek:

– imunoglobuliny

– laktoferin

– vitaminy

– biominerály

– cytokiny

– růstové faktory 

– vitamin D

– vápník

– fosfor

– omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny 

Další účinky kozího kolostra najdete zde.

 

Mražené kozí mlezivo.

Kozí mlezivo v mražené formě.

Jak vybrat kozí kolostrum? 

Na internetu se setkáte s obrovskou nabídku kozího kolostra. Vždycky se dívejte na složení a původ kozího kolostra. Ideální kozí kolostrum by mělo obsahovat jen 100% kozí mlezivo a mělo by být z lokálních farem. 

 

Pokud v kolostru najdete chemická aditiva, protispékavé látky, éčka nebo jiné zbytečnosti, kolostrum nekupujte. Naše kozí kolostrum obsahuje jen 100% kozí mlezivo.