Přírodní podpora imunity… jak na ni?

Koronavirus. Pravděpodobně proletí naprosto celým světem. Vyvolává paniku, strach a spousty otázek. A co si budeme povídat, média nám to rozhodně neulehčují.

Ale situaci určitě nechceme podceňovat, ba naopak, ztotožňujeme se s názorem, že ke každé takové hrozbě bychom měli přistupovat s pokorou a udělat vše pro to, abychom maximálně snížili rizika závažného onemocnění.

Ptáte se, zda existují možnosti, jak se proti virům obrnit? My věříme, že ano. A není to jen o izolaci a kvalitní hygieně. Máme pro vás pár bodů, které se mi sami snažíme dodržovat. Výběr z pár plodin a surovin, na něž nedáme dopustit.

Mějte prosím na paměti, že rozhodně nejde o zaručený recept na to, jak se aktuální hrozbě vyhnout, ale o doporučení, která proti onemocnění mohou pomoci. 

 

1) KOZÍ KOLOSTRUM

Přírodní zázrak, biologické zlato a našli bychom spousty dalších pojmenování. Za nás je to zkrátka číslo jedna, ale věnován je mu celý náš web, proto se nyní podíváme dál…

 

2) ČESNEK A CIBULE

O blahodárné síle cibule a česneku se vědělo už před 5 000 lety a dovídáme se o nich napříč celou historií. Oblibu si  tyto plodiny získaly zejména tím, že se obě pyšní širokospektrálním působením na lidský organizmus.

Obecně můžeme vyzdvihnout pozitivní působení na imunitu, krevní tlak, cholesterol, dobré trávení. Dokonce si umějí poradit i se střevními parazity.

Oba druhy jsou stále zkoumány jako léky budoucnosti. Dopřát si je ale můžete klidně hned, ať už v různých pokrmech či potravinových doplňcích. Za nás můžeme doporučit například Super ViraGon®, který kromě česneku obsahuje extrakt z olivového oleje, oregána a tekutý zinek.

 

3) OREGÁNO

Oregáno budete nejspíše znát jako koření, doporučujeme ho však zařadit i do kategorie léčivých bylin, jelikož má nespočet skvělých, zdraví prospívajících vlastností.

Dobromysl je plná vitamínů, vlákniny, železa, hořčíku, vápníku, draslíku či kyseliny listové. Díky karvakrolu, který dokáže uvolňovat dýchací cesty je prospěšná při chřipce, nachlazení, bronchitidě i astmatu. Kyselina rozmarýnová zase pomáhá posilovat obranyschopnost.

Má také silné antibiotické účinky chránící proti bakteriím, houbám a dalším mikroorganismům. Esenciální olej z oregana můžete přimícháním pár kapek rostliného oleje proměnit v přírodní dezinfekční přípravek. V kombinaci s kokosovým olejem zas získáte antibakteriální čistič rukou.

Mimojiné prospívá zažívání. A protože obsahuje omega-3 mastné kyseliny, pozitivně ovlivňuje hladinu obou cholesterolů i krevní tlak.

 

4) DALŠÍ BYLINY

O pozitivních účincích bylin a bylinných směsí se zřejmě není třeba příliš rozepisovat. Připravili jsme si pro vás tedy alespoň stručný výčet těch nejběžnějších a našich nejoblíbenějších.

Heřmánek pravý je vhodný na bolesti v krku, pomáhá také proti bronchitidě a zánětech nosních dutin.

Angínovník čínský uzdravuje nejen krk a ústní dutinu, ale i hlasivky, uvolňuje hleny a čistí dýchací cesty.

Rýmovník zmírněňuje bolesti hlavy a nachlazení.

Bez černý společně s květem lípy patří mezi diaforetika, tedy rostliny vyvolávající pocení. Kromě toho pomáhá i zvlhčovat sliznici horních dýchacích cest.

Eukalyptus je považován za výborný dezinfekční prostředek. Kromě toho ulevuje při chřipce, nachlazení, zánětech a rýmě, usnadňuje vykašlávání, uvolňuje nosní dutiny, zmírňuje bolesti v krku, zpříjemňuje dýchání a snižuje horečku. Ne nadarmo je přezdíván horečkovým stromem.

Ve formě doplňků stravy jsou našimi favority:

Astrafalus česky zvaný kozinec pomáhá při zánětech, posiluje imunitní systém a hravě si poradí s chřipkou i nachlazením, dodává energii, urychluje hojení ran, zlepšuje funkci srdce, plic, jater a sleziny, má pozitivní vliv na zažívání a vylučování. Je výborným pomocníkem při zotavování po prodělaném srdečním záchvatu, mozkové příhodě či chemoterapii. Pro své zázračné vlastnosti je v Číně nazýván “žlutým vůdcem”.

Suma přezdívaná brazilský žen-šen zmírňuje únavu, zlepšuje vitalitu a tím pozitivně působí na obranyschopnost.

Echinacea, která zvyšuje odolnost proti infekcím, zejména proti chřipce. Prokazatelně účinná je rovněž proti bakteriím, virům a plísním. A pomáhá také při chronických zánětech kloubů a močových cest.

Pau.d.arco obsahující látky, které normalizují obranyschopnost lidského organismu a jeho odolnosti proti vnějším nepříznivým vlivům.

Zmínit bychom měli také produkt Immunify, jenž kombinuje podpůrné byliny a čínské houby.

 

5) Čínské houby

Čínské houby jsou v současné době fenoménem. Účinky jednotlivých hub jsou různé, ale o všech můžeme bez nadsázky říct, že mají pozitivní vliv na široké spektrum oblastí našeho zdraví.

Jejich doménou je obranyschopnost, civilizační nemoci a onkologické potíže.

Imunitu dokáží nejen posílit, když je oslabená, ale také regulovat ve chvílích, kdy reaguje nepřiměřeně. Působí také hojivě, prokazatelně upravují střevní mikroflóru, zlepšují psychiku a spánek.

Podívejte se například po Housenici čínské, kterou v regálech najdete jako Cordyceps.

 

6) Kvalitní český med

Med váš život nejen osladí, ale pomůže i při zánětech horních cest dýchacích, blahodárně působí na játra, svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost. Zcela právem je tedy považován za přírodní antibiotikum.

 

7) Vitamín D3, vitamín C a omega 3 nenasycené mastné kyseliny

Na tuto svatou trojici samozřejmě nesmíme zapomenout… Ani vy byste neměli. Zařaďte do svého jídelníčku také citrusy, šípek, černý rybíz, křen či zelí pro doplnění “céčka”. Dopřejte si občas nějakou tu rybku nebo alespoň vlašské ořechy, které obsahují omega 3 mastné kyseliny. A pokud je to alespoň trochu možné, choďte na procházky, protože slunce je nejpřirozenějším zdrojem vitamínu D3.

 

V neposlední řadě bychom ještě rádi vzpomněli, že po mnoho staletí bylo, jakožto velmi účinný anitibakteriální a protivirový prostředek využívané stříbro. V České republice se, dle legislativy, nemůže užívat vnitřně. Možností použití je i přesto nespočet. 

 

Kdo má úctu k přírodě, ten zkrátka ví, že mu na oplátku dá vše potřebné pro podporu jeho zdraví.

Přejeme ať se vám všechny nemoci vyhnou obloukem, ať je vám imunita oporou i brněním a hlavně abyste si udrželi klid a pozitivního ducha!

 ***

Body našeho seznamu byly konzultovány s internistou MUDr. Radanem Gocalem.

***

Účinky jednotlivých plodin jsou obecně známy, případně jsme se při jejich výčtu inspirovali v odborných článcích a literatuře. Prosíme mějte na paměti, že jde o náš názor na věc a osobní zkušenosti, nikoliv podložené lékařské postupy či návody.