3 Fascinující zajímavosti o kozách

Víte, kolik je tomu let, co lidé domestikovali kozy? Slyšeli jste o schopnosti koz rozeznat lidské emoce? A co takhle kozí jídelníček, máte o něm přehled? Pokud se chcete dozvědět více o těchto fascinujících zvířatech, přečtěte si náš článek. 

Kozy a lidé po jednom boku

 Nejstarším přítelem člověka je sice pes, ale kozy už to s námi táhnou také pěknou řádku let. 

Dle studie publikované v roce 2010 ve vědeckém magazínu Science sahají první archeologické důkazy o domestikaci koz 10 000 let nazpět. V pohoří Zagros, které se táhne podél dnešní hranice Iránu a Iráků až k pobřeží Perského zálivu, našli archeologové pozůstatky dnešní kozy domácí (Capra hircus). Místo tohoto nálezu spadá do oblasti tzv. Úrodného půlměsíce, která je díky zrodu zemědělství známá jako jedna z kolébek naší civilizace. 

2 

Kozy a lidské emoce

 

Deset tisíc let je dostatečně dlouhá doba na to, aby se dva lépe poznali. Možná vás to překvapí, ale za tu dobu se kozy naučily rozpoznávat lidská gesta a dokonce rozlišovat mezi negativními a pozitivními emocemi. 

Vědci z britské The Royal Society, nejstarší světové vědecké akademie, provedli v roce 2018 výzkum, při kterém v kozí rezervaci rozvěsili množství fotografií zamračených a usměvavých lidí. Kozy se bez výjimky vydaly směrem k usměvavým tvářím a dokonce je zkoumaly svými čenichy. 

Vedoucí Dr. Alan McElligott výzkum shrnul: “Studie má důležité dopady pro to, jak komunikujeme s hospodářskými zvířaty a dalšími druhy, protože schopnost zvířat vnímat lidské emoce může být široce rozšířená a nemusí se omezovat pouze na domácí zvířata.” 

Vzhledem k výsledkům tohoto výzkumu jsme moc rádi, že spolupracujeme se samými usměvavými farmáři. 

3 

Kozy labužníci

 Ve zvířecí říši byste našli jen málo vybíravějších jedlíků, než je koza. 

Zatímco skot a jiná hospodářská zvířata si vystačí se senem, kozy nad ním zcela jistě ohrnou nos. Vyhledávají pestrou stravu bohatou na živiny a pochutnají si třeba na kůře stromů, která je dobrým zdrojem tříslovin a pomáhá tak kozám bránit se parazitům a plísním. Kozy jsou přeborníci v přežití a vždy si najdou tu nejvýživnější potravu, kterou mají k dispozici. 

Právě díky tomuto gurmánství je kozí kolostrum Betula tak bohaté na imunitu posilující látky.


Mlezivo pro tvorbu kozího kolostra Betula odebíráme z více než 150 českých a slovenských farem. S farmáři jsme v pravidelném kontaktu a kontrolujeme podmínky, které na nich panují. Proto můžeme s jistotou říci, že pro naše partnerské farmáře nejsou kozy pouze podnikatelským artiklem. Naopak se kozy těší velkým výběhům s bohatou pastvou a výborným chovatelským podmínkám.