Jak poznat rozdíl mezi chřipkou a nachlazením?

S chladným počasím přichází také období nemocí, se kterými během zimy bojujeme téměř všichni. Nejčastějšími chorobami v zimě jsou nachlazení a chřipka. Obě dvě nemoci jsou nepříjemné, chřipka ale narozdíl od nachlazení může mít mnohem závažnější důsledky. Jak je rozeznat?

 Rýmu nebo chřipku člověk chytne velmi lehce. Stačí, aby jste prochladli nebo se nacházeli v blízkosti jiného nemocného. Chřipka i nachlazení jsou nemoci dýchacích cest a mají podobné příznaky – dostaví se rýma, kašel, pálení v hrdle, bolest hlavy nebo svalů a zvýšená tělesná teplota. Zatímco při nachlazení se člověk cítí špatně pár dní, chřipka se nás může držet až několik týdnů a v krajních případech může vést až k zápalu plic nebo jiným zavážnějším onemocněním. Jak poznat chřipku od nachlazení?

 Nástup nemoci

Nachlazení přichází postupně a příznaky se pomale zhoršují. Jako první obvykle přichází bolest v krku, která během několika dnů zmizí a vystřídá ji rýma a ucpaný nos. Chřipka přijde zpravidla velmi rychle a začíná vysokou teplotou, výraznou únavou a bolestí svalů.

brittany-colette-707600-unsplash-450x300

Teplota

Při nachlazení se může tělesná teplota zvýšit, u dospělých ale nejsou vysoké teploty  běžné a nepřekračují více než 38 °C (neplatí u malých dětí). Zatímco chřipka nás umí potrápit pořádnou horečkou, teplota se může vyšplhat až na 40 °C. Vysoké teploty obvykle doprovází zimnice a třesavka. 

Průběh

Průběh chřipky je mnohem dramatičtější. U nachlazení pravděpodobně budete unavení, ale u chřipky je úbytek sil velmi výrazný. Dalšími možnými příznaky chřipky mohou být nevolnost, zvracení, průjem, zácpa či nechutenství.  

Kašel

Kašel u nachlazení přichází teprve po několika dnech (čtvrtý nebo pátý den), když nejhorší příznaky odezněly. U chřipky se kašel objevuje od začátku a jedná se o dráždivý suchý kašel. Po několika dnech se změní na vlhký kašel a dojde k vykašlávání hlenů.

elizabeth-lies-6702-unsplash-400x300

Pozor na přecházení

Nachlazení trvá obvykle týden, chřipka se nás můžedržet až 14 dní. Než budeme úplně fit může trvat i měsíc. S rýmou i chřipkou byste se měli léčit doma v posteli. Zatímco rýma stačí “proležet” alespoň první 3 dny, chřipka by se za žádnou cenu neměla podceňovat. Přecházení chřipky může vést k zápalu plic, zánětu dýchacích cest, srdečního svalu nebo mozkových blan. Je proto důležité chřipku pořádně vyležet. 

Nejdůlěžitější je prevence

Otužování, sportování a pestrý jídelníček dnes už zní jako klišé. I přes zdravý životní styl se nám ale nemoci nemusí vyhnout. V období hrozící chřipkové epidemie proto doporučujeme užívat kozí kolostrum, které pomáhá posilovat imunitní systém a výrazně také usnadňuje a zkracuje léčbu nemocí.

kozi_white-191x300

Kolostrum si díky svým skvělým účinkům získává čím dál více lidí. Přečtěte si, jak kolostrum pomohlo našim zákazníkům:

 

 

Petra Batelková

“Můj manžel má zkušenost, že i když začal užívat vyšší dávky kolostra až druhý den nachlazení, byl i tak průběh nemoci výrazně mírnější a rychleji se uzdravil. Celkově tedy mohu potvrdit, že užívání kozího kolostra má kladný vliv na moji imunitu i zdraví mých blízkých a určitě ho doporučuji všem vyzkoušet.”

 

Dalibor a Hana Zachovalovi:

“Váš přípravek jsme se rozhodli vyzkoušet poté, co manželka již dva roky po sobě měla vždy celý podzim a část zimy rýmu a nachlazení. Olynth a podobné preparáty jsme kupovali po litrech, výsledek žádný. Kamarádka Petra nám doporučila vaše kozí kolostrum. Musím se přiznat, že k účinkům kolostra jsem měl apriori značnou “skepsi”. Realita ovšem předčila veškerá očekávání! Problémů se žena zbavila max do 10 dnů! Od té doby partnerka používá kolostrum denně jako prevenci, při potížích dvě tablety denně. Musím rovněž uvést, že po déle trvající bronchitidě bylo naordinováno kolostrum i mně, a výsledek se opět dostavil! Do týdne!! Kolostrum tedy užíváme na nachlazení, při nemoci (chřipka apod.) a vůbec jako pomoc organismu při potížích. Získali jste tedy dva skalní příznivce vašeho výrobku! Děkujeme, vřele jsme již doporučili i našim přátelům a známým.”

 

Andrea Jelínková:

“Kozí kolostrum Betula se během posledních čtyř let stalo věrným spojencem naší čtyřčlenné rodiny. Sahám po něm, kdykoli mám pocit, že na mě”něco leze” a oblíbená přírodní medicína v přijatelnější formě vypáleného ovoce nestačí. Ačkoli je neužívám – s výjimkou zimních měsíců – pravidelně, jako letitý alergik zjišťuji, že kolostrum mírní některé nepříjemné příznaky této civilizační choroby.”